Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вместо цветя на опелото дарете средства в подкрепа на психичноболните. Това призова Стефан Андреев, син на убития българин в САЩ Майкъл Андреев. 67-годишният мъж и 12-годишната му дъщеря София Трусова бяха убити на 19 септември в дома им в Джорданвил от 22-годишния син Майкъл Андреев-младши. Другият син в семейството - Стефан, на 20 г., който е студент в Американския университет в Благоевград, обясни, че задържаният за жестокото престъпление негов брат имал психично заболяване.

По време на двойното убийство в дома били бащата Майкъл с трите си деца - Майкъл, София и 9-годишния Иван. Другият син Стефан е в АУБ, а петото дете в семейството - Кристиян, на 18 г., учи във военно училище.

"Главният заподозрян по случая е най-големият ни брат, който дълго време проявява симптоми на шизофрения. Шизофренията е неврологично страдание, което не може да се предотврати, но може да се лекува. Майкъл, който най-вероятно страда от това заболяване, вероятно го е придобил чрез генетична черта. Всъщност биологичната ни майка Елена Трусова и майка й Светлана страдат от шизофрения", написа в социалните мрежи синът Стефан и призова за подкрепа на организации за психично здраве.

В сряда бе отслужена панихида и опело на бащата в манастира "Света Троица", като тленните му останки ще бъдат транспортирани до България. Все още няма яснота кога ще е опелото на момиченцето. Синът Стефан призова вместо цветя на панихидата, хората да направят дарения до мисии за подкрепа на психичното здраве и е посочил сайтовете им, защото е категоричен, че "шизофренията е неврологично страдание, което не може да се предотврати, но може да се лекува".

Майкъл Андреев е роден на 6 август 1954 г. в София, имигрирал в САЩ през 1987 г. Той е бил талантлив занаятчия и е имал компанията за изработване на паметници в Джорданвил. Сам е проектирал и построил семейната къща, направена в традиционен български стил. На 4 юли 2021 г. Майкъл се жени за сега овдовялата си съпруга Елена Андреева в Санкт Петербург, Русия.

Убитата му дъщеря София е родена на 30 юли 2009 г. в Москва. Пристигнала е в САЩ през 2015 г. "Майкъл и София обичаха да прекарват времето си със семейството си, независимо дали става въпрос за пътуване или просто да се наслаждават на традиционна българска трапеза в дома. ОбИчаха родината си, но също се гордееха, че са американци. И двамата бяха членове на Руската православна общност в Джорданвил", пише в некролога на погребалната агенция.

"Скъпи мой любим мъж! Пиша тези думи, а сърцето ми се разкъсва на части! Ще живееш в спомените ми със светлите и щастливи дни от нашия живот. Ще живея и ще се боря заради нашите деца - Стефан, Кристиан, Иван! Мили мои любими деца - ще се справим, както казваше нашият татко! Вие не сте сами, знайте, че имате майка!", е част от трогателното послание на вдовицата Елена Андреева в поста й във фейсбук.