Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

25-годишният Георги посече с брадва родителите си, брат си и баба си от Нови Искър

Тежко депресираната Кристина Дунчева посегна фатално на дъщеричката и сина си

"Най-тежката психична болест - шизофренията, се среща при един на всеки сто души, но у нас тези случаи не са обобщени в общ регистър. В България няма регистър на психично болните. Не знаем колко са те."

Това казва д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница "Св. Иван Рилски". Според специалиста много често болестта се подценява и най-вероятно това е причината за извършеното от 22-годишния Майкъл Андреев в САЩ двойно убийство. Кървавата касапница, за съжаление, напомни и за няколко подобни случая, които станаха в страната ни през последните години.

Оказва се, че нападенията от страна на шизофреници към техните близки и роднини не са никак малко.

Едно от най-ужасяващите се случи през февруари 2019 г. в къща на улица "Светлина" в Нови Искър. Тогава 25-годишният Георги Георгиев бе задържан за убийството на родителите си, по-малкия си брат и баба си. Жертвите бяха нападнати от момчето с брадва. Още тогава бе лансирана версията, че то има психични проблеми, а "168 часа" научи, че

Георги дори е

правил опит за самоубийство,

но близките му са го спрели.

"Преди повече от пет години друга смърт във фамилията остана загадка и до днес - разказаха местни пред медията. - Дядо му Асен беше намерен мъртъв край жп прелеза на града. Никой не може да каже дали възрастният мъж е имал психически проблеми, които е предал по наследство на двамата си внуци.

Георги беше затворено момче. Почти не общуваше с никого. Нямаше никакви приятели. Всички знаеха, че има проблеми, защото дори когато му говориш, той никога не те гледаше в очите. На моменти правеше тикове. Почти не излизаше от вкъщи. Всички в града бяха наясно, че имаше множество заболявания.

Освен психични проблеми страдаше още от туберкулоза в късен стадий, травматична епилепсия, алергичен артрит и себореен дерматит."

След убийствата се оказа, че момчето няколко пъти е водено на преглед при психиатър, но никога не е лежал в психиатрично заведение.

Не по-малко потресаваща бе и двойната екзекуция в софийския квартал "Хаджи Димитър", която беше извършена от 30-годишния Кристиан Гочев през 2016 г.

Дни след като нападна фатално майка си и дядо си, мъжът беше настанен за 30 дни в затвора в Ловеч, където има психиатрично отделение. Оказа се, че той е имал проблеми с наркотиците, от което развил параноидна шизофрения.

Лекуван бил дори и в психиатричната клиника

в Курило през 2008 г. След излизането от нея обаче отказвал да си пие лекарствата и продължил с дрогата. Тогава стана ясно и че заради честата агресия към майка му жената поставила метални решетки на вратата на стаята, в която спяла. Когато не била в апартамента, я заключвала, защото синът й крадял бижутата й и ги залагал срещу пари.

Сред шизофрениците се нарежда и Даниела Терзийска, обвинена, че на 16 март 2001 г. е удушила 3-годишния си син Петър Терзийски и го е хвърлила в езеро. Тогава тя съобщи на полицията, че той е бил отвлечен. Случаят беше белязан от най-големите протести на таксиметрови шофьори, които още в същия ден обградиха парламента, за да поискат обяснение от властта.

Правителството на Иван Костов висеше на косъм,

когато тялото на детето бе открито, а психолози заключиха, че жената страда от параноидна шизофрения и е нападнала малкия в момент на пристъп. Заради временна невменяемост делото срещу нея беше прекратено.

Пепи всъщност не е единственото дете, което става жертва на нестабилното психично състояние на родител. Подобна е съдбата на 5-годишния Васил и 3-годишната Ивон от Сандански. Момчето и момичето бяха убити от майка си - Кристина Дунчева, в края на 2020 г. Малко след смъртта на братчето и сестричето техният баща Георги Трайков обяви в ефир, че жената е имала психични проблеми и

трябвало

да се лекува,

но родителите й не обръщали внимание на това. Нейните близки контрираха мъжа с обяснението, че тя била жертва на неговата постоянна вербална и физическа агресия. Роднините й допълниха, че през последните месеци Трайков не спирал да заплашва Кристина, че ще й вземе децата и тя повече няма да ги види.

През януари 2021 г. майката, обвинена в двойното убийство, все пак спечели делото за домашно насилие срещу бащата. След решението на съда той получи ограничителна заповед и глоба в размер на 1000 лева.