Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лесно можем да подобрим здравето си, ако знаем как възникват някои болести

В каква позиция да спим, за да поддържаме гръбначния си стълб здрав, как да избегнем настинките през есента и защо да поддържаме телесната си температура 36,6°C ? На тези въпроси отговаря невропатологът, специалист по физиология и патология, преподавател по неврология и психиатрия д-р Владимир Голод. Той обяснява защо възникват някои болести и как човек може да подобри здравето си, като промени някои от своите навици.

Според невропатолога дисковата херния например се появява, когато човек спи настрани или по корем. Ето защо той препоръчва да се спи предимно по гръб. В повечето случаи лечението може да започне, когато човек осъзнае, че има здравословни проблеми поради начина си на живот.

Болният черен дроб се дължи на неправилно подбрана закуска

Ако го боли гърбът, е от неправилна поза по време на сън. Ако пък страда от хипертония, това е защото пие недостатъчно вода, което затормозява бъбреците и те страдат. Резултатът е повишено кръвно.

Специалистът е убеден, че на пациента трябва да се обясни какво е нарушено и какво трябва да се направи, за да се излекува болестта. След това могат да се използват различни методи за отстраняване на причината. Дисковата херния изисква тракция (вид разтягане) на гръбначния стълб - това е възстановяване на ортопедичното положение на гръбначния стълб. В други случаи това налага:

- загряване;

- приемане на определени вещества и повече вода;

- правилно хранене;

-нормализиране на режима и премахване на лошите навици.

Прилагането на всяка от тези мерки изисква индивидуален подход. В по-сложните случаи е необходимо медицинско лечение.

Някои хора страдат от апнея, при която дишането спира по време на сън. Известно е, че за тях е опасно да спят по гръб. Според д-р Голод дори и за тези пациенти се препоръчва да спят по гръб, но трябва леглото и възглавницата им да са такива, че главата им да е леко повдигната. Тогава няма опасност дишането да спре. Но ако същият пациент спи на една страна, тогава със сигурност ще увреди гръбначния си стълб.

Всички знаят, че е добре човек да спортува, да си ляга не по-късно от 23,00 часа, да се буди около 7,00 часа, да се храни здравословно и умерено, да пие достатъчно вода. Но животът е изпъстрен със стрес и е трудно да се съчетава напрегнатото ежедневие с правилните принципи, които ще запазят здравето ни.

"Питам всеки пациент какво е важно за него - казва д-р Голод. - Да живее две или три години активен живот, след това да се разболее и да страда, което ще отнеме много време за излекуване и възстановяване? Или сега, като се дисциплинира, да живее разумно? Ако хората

научат тялото си да им се подчинява,

тогава ще си осигурят дълги години здравословно съществуване."

Разбира се, има редица обективни фактори, които не зависят от нас. Може да се случи мълния да удари здрав човек и той да почине рано. Но здравословните навици, освен че удължават живота, подобряват и неговото качество. Ако човек се опита да се промени, да се откаже от вредните си привички, това ще му осигури по-дълъг и активен живот.

Как да се закалим и да засилим имунитета си през есента на 2021 г.?

Думата "имунитет" означава защита на нашето тяло. Защитата се осъществява от много фактори: лигавиците на тялото, целостта на кожата. Имунитетът включва цяла армия от левкоцитни "воини". Това е артилерията на нашето тяло - В-лимфоцитите, които произвеждат антитела. Имунитетът е много широко понятие, за да се каже дали е слаб или силен.

През лятото свикнахме да живеем на топло, но сега времето се променя, става по-студено. Тялото ни започва да се охлажда от външната температура.

Активността на имунната система зависи от топлината на тялото ни

Докато то е загрято до около 37 градуса по Целзий (36,6 градуса под мишницата), стопроцентовата защита от бактерии, вируси, коронавируси работи в организма ни с пълна сила.

Но ако ни надуха студен вятър, ако излезем без шал и шапка или намокрим краката си, това ще доведе до понижаване на температурата ни. В резултат на охлаждането имунната система се "парализира". Около нас винаги има бактерии или вируси - в носа, в гърлото. Докато тялото е топло, бактериите и вирусите не могат да ни навредят. За да не настинем, е важно да не преохлаждаме тялото си и когато се налага, да се загряваме допълнително.

Полезно е в студеното време човек да изпие сутрин чаша горещ чай, а на обяд да хапне топла супа. Тялото ни подсказва, когато се нуждае от топлина. При настинка, неслучайно температурата ни се повишава, като целта е укрепване на имунната система, така че борбата с вирусите и бактериите да протича по-интензивно.

Студените крака – причина за много заболявания

През есента трябва да поддържаме топли гърдите, гърба, бъбреците, краката. Известно е, че човек настива най-лесно от крайниците.

"Дръжте главата си студена, а краката - топли" съветват старите хора. Затоплянето на краката е един от най-добрите начини за предпазване от евентуално заболяване. Известно е, че измръзналите крака са причина за много заболявания.

Редица гинекологични заболявания при жените се развиват от студени крака. При мъжете пък възникват възпаления и рак на простатната жлеза. Повечето хора имат хипертония също поради студени крака.

Има и начини за закаляване - укрепване на тялото чрез редуване на топло и студено. От студа съдовете се стесняват, от топлото се разширяват. Когато се прилага студено-горещо, студено-горещо върху тялото, това укрепва съдовите стени. Известна е ползата за здравето от контрастния душ. Това води до закаляване на тялото и усилване на защитните му сили. Тоест устойчивостта на организма се развива чрез редовно прилагане на студ и топлина.