Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЯНАКИ СТОИЛОВ
ЯНАКИ СТОИЛОВ

"Никой не бива да си позволява заобикаляне или манипулиране на системата за случайно разпределение на делата по този въпрос съм категоричен. Критериите са едни и същи и преди време изпратих писмо по същата тематика и до съдилищата, и до прокуратурата. Интересно е обаче, че от името на главния прокурор питаха какво е основанието, на което се иска такава информация и докато изясняваха тези основания, все още не съм получил, въпреки повторното ми разяснение, данните за да можем да разполагаме с всичко необходимо да имаме поглед за тази чувствителна и важна тема". Това каза в предаването "Лице в лице" правосъдният министър Янаки Стоилов, който не бе категоричен дали крият данни от него.

"След още известно време ще мога да кажа", каза Стоилов и подчерта, че не иска да влиза в този "твърде драматичен сценарий, но е важно ВСС да разгледа тези въпроси по отношение на цялата съдебна система, защото аз установявам, че някои от правилата, които действат в различните сектори на съдебната система, позволяват ограничаване на приложението на случайния подбор на делата".

Според Стоилов, критерият трябва да бъде един и същ и това да не се използва като опит да се разделят на добри и лоши в съдебната система. "Мисля, че проблеми има и те трябва да бъдат решавани, което е част от предпоставките за обективно правосъдие".

Относно стартирането на процедурата за избор на председател на ВКС, Стоилов каза: "То в някои случаи да не се окаже, че лошите са повече от добрите, независимо къде се намират. Това го казвам на основата на дългогодишния опит и дори отнесен към други сектори. Така, че след като има натрупани проблеми, трябва да видим какви са причините. И мисля, че предстоящите действия са много важни, защото ако съдиите като цяло и специално съдийската колегия във ВСС подходят непредубедено и отговорно към въпроса, те могат да дадат доказателства за избор или поне за предложение, което отговаря на изискванията на висок професионализъм, опит и почтеност", каза още Стоилов.

Той допълни, че нито прокурорите поотделно, нито съдиите поотделно могат да наложат решение и затова е важно, тези на които принадлежи инициативата, да покажат такива високи стандарти".

"Да не се разчита, че блокирането на въпроса е някакво решение или ако не се стигне до решение, то трябва да видим какви са позициите на тези, които участват в процеса, т.е. да не бъдат поставени под общ знаменател и причислени, тъй като аз мога да изразя очакване, че прокурорите поне видимо няма да са инициаторите, те могат да повлияят на решението, но бих казал, че без тях решение не може да се постигне", каза още Стоилов. Той обясни, че за сега се въздържа той да посочи кандидат. "Не искам това да служи като някакво оправдание, но първо трябва да заложим на възможностите на самоуправление на съдебната система, след като там има толкова много хора и смятам, че повечето от тях искат да има независимо и предвидимо правосъдие, те трябва да покажат какви са техните виждания. Ако до ВСС не достигнат кандидати, които отговарят на тези високи критерии, които споменах, няма проблем аз да се ангажирам и да се разшири конкуренцията, да се поставят различни възможности за избор пред ВСС. Т.е. не става дума толкова за моя кандидатура, колкото за появата на кандидатури, които заслужават поне толкова внимание, от тези, които са предложени, за да бъдат представени. Не изпитвам притеснения, не се стремя да доминирам и да налагам решение на съдебната власт, а да се осъществи избор, който би се приел от обществото за полезен за формирането на съдебната система", каза Стоилов.

Той спомена, че си дава сметка, че е поставен в трудна ситуация, но именно в нея трябва да се проверят възможните  резултати. "И говорим за същия ВСС, който реши, че нямам право да искам отстраняването на Иван Гешев от поста му и сега сме в очакване на решението на две решения, едното от Конституционния съд, тъй като то засяга въпроса принципно, става въпрос за абстрактно тълкуване  на Конституцията по отншение на възможността министъра на правосъдието да иска освобождаването на съдии и прокурори при наличието на съответните основания и моята убеденост в рамките на тълкуване на конституционните текстове на поредицата изменения, които във времето са станали в тази глава, които показват, че точно това е идеята при наличието на основанията, които са посочени за тежко нарушение, системно неизпълнение или уронване на престижа на съдебната власт, освен хората, които са във ВСС, министъра на правосъдието да може да бъде инициатор на тази процедура. И другото е - делото пред ВАС точно поради отказа след като в продължение на часове ВСС обсъждаше всички аспекти на проблема по неговата допустимост, основателност, обоснованост, най-накрая да кажат мнозинството от неговите членове виждате ли, ние не можем да се занимаваме с този въпрос, тъй като министърът не може да ни сезира, аз смятам обратното, и това следва от Закона за съдебната власт и трябва да се произнесе ВАС".

Според него, ако двете решения дойдат в обозрим срок, в който той все още е на този пост и му разрешат, Стоилов заяви: "Да, логично е тя да бъде повторена, за да се стигне до произнасяне по същество. Това само по себе си вече би било голям пробив и би показало коя позиция юридически е издържана и заедно с това ще постави тези хора пред необходимостта да вземат отношение по същество, тъй като те иначе според мен, бягат от своята отговорност, възложена им от Конституцията и закона", каза още Стоилов.

"Това са конкретни въпроси, които не са поставени просто върху фигурата на главния прокурор, не се притеснявам, но и не искам да влизам в някакво обсъждане, това вече беше направено и процесът може да се придвижи към същината на проблема", обясни Стоилов, който все пак не се чувства бламиран от ВСС, "Той постъпи в някаква степен йезуитски, тъй като той единодушно прие моето предложение да се направи анализ на специализираното правосъдие. Това мисля, че беше важен знак на моята инициатива, независимо, че няколко дни преди това те бяха приели една декларация как всичко е в ред, колко ефективно е това правосъдие, но още тогава казах, че с тримесечния срок, който приеха да ви припомня, че този срок отдавна изтече и тъй като аз не искам да чакам и да съм зависим от действията на  други, които под формата на одобрение, всъщност блокират едно решение поисках любезно информация от ръководителите на всички специализирани структури и трябва да призная, че повече или по-малко те представиха тази информация, която ми даде възможност ние в Министерството на правосъдието сами да изготвим анализ, който представихме на Народното събрание и в него се предлага балансирано решение по формулата - специализирано правосъдие без специализиран съд, което означава, че искаме да запазим до колкото ги има добрите страни на тази специализация, да бъде ограничен нейния обхват, в същото време да бъдат създадени специализирани отделени отдели към окръжните апелативните съдилища само в центровете на апелативните райони, т.е. на пет места, така че  да се гарантира както независимост, така и по-голям капацитет и тази дейност да продължи, но вече със закриване на тези структури, които съществуват в момента. Надявам се, че следващият парламент ще продължи тази дейност и ще я доведе до този край, който според мен не отговаря на едни или други интереси в рамките на процеса, а в интерес на правосъдието в България", каза още Стоилов. 

По отношение на Закон "Магнитски", министърът каза: "Ние сме започнали работа по законопроект за защита на финансовите и икономически интереси на страната, като последица от действието на такива актове и целта е вече да се реагира не от случаи за случаи, ако има подобни в бъдеще, а да има една обща нормативна основа, която да включва основанията, да определя кръга на свързаните лица, която да определя мерките на защита, при налагане на такива мерки и още няколко въпроса, така че аз очертавам структурата на такъв законодателен акт, който трябва да служи като правно основание, когато се произнасят решения по едни или други конкретни въпроси. Този закон ще бъде готов за следващия парламент. Смята се, че това трябва да бъде установено не с ПМС, а със законодателен акт, т.е. ще има най-високата нормативна тежест, като надявам се, че в близко време ще имаме конкретно съдържание на този законопроект", каза още Стоилов.