Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Ива Христова: Предстои разрешаване на трета доза ваксина и у нас Кадър Би Ти Ви

Експертният съвет на Националния център по заразни и паразитни болести е препоръчал на здравното министерство да разреши поставянето на трета доза ваксина но само за някои определени пациенти, каза в предаването на Би Ти Ви „Тази сутрин“ директорът на центъра проф. Ива Христова. Тя обаче ще се поставя на определена категория пациенти: хора, които не дават добър имунен отговор, хора с понижен имунитет, с онкологични заболявания, на определени терапии.

„Трябва да правим разлика между бустерна и трета доза ваксина. Бустерната доза се поставя 6 месеца след втората игла и тя може да се прилага и за по-широк кръг пациенти. Допълнителната доза обаче е за онези пациенти, които не дават добър имунен отговор - хора с имунен дефицит, онкоболни, хора над 65 години“, каза Христова.

Тя предположи, че скоро ще навлезем в ново плато на заболеваемост, след като преди около 3 седмици е имало такова. После обаче нивата са тръгнали нагоре. „Това че някак си свикнахме с коронавируса ще доведе до там, че тази зима ще има и други грипни вируса за разлика от миналата зима“, каза още Христова.