Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият съюз AUKUS, в който участва и Великобритания, предизвика гнева на Франция, която изгуби многомилиарден договор за подводници

САЩ, Великобритания и Австралия се споразумяха за тясно партньорство в областта на отбраната и сигурността, което позволява на Австралия да строи за първи път в историята си подводници, задвижвани от ядрена енергия. Тя ще получи от своите съюзници технологии за изграждане на ядрени подводници и ще стане седмата държава в света, която има такъв флот.

Подводниците няма да имат ядрено оръжие на борда си. Сделката, разглеждана като опит за противодействие на Китай в региона на Южнокитайско море, разгневи Франция, която заяви, че е "намушкана в гърба", след като Австралия разтрогна договор за милиарди за доставка на френски подводници. Париж отзова временно посланиците си от Вашингтон, Лондон и Канбера "за консултации". Китай обвини трите държави, подписали споразумението, че имат "манталитета от Студената война", и заплаши с контраатака. Руските медии отразяват със задоволство

конфликта между трите западни държави

от НАТО и твърдят, че американо-британският съюз с Австралия е насочен не само срещу Китай, но и срещу Русия.

Новото тристранно партньорство AUKUS беше обявено от американския президент Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и неговия австралийски колега Скот Морисън миналата седмица. "Нашите държави ще подновят и засилят общата ни способност да се изправяме срещу заплахите на 21-ви век, точно както направихме през 20-и век: заедно", каза Байдън по време на съвместно виртуално представяне на новия съюз. "Тази инициатива има за цел да гарантира, че всеки от нас има най-напредналите способности, от които се нуждаем, за да маневрираме и да се защитаваме срещу бързо развиващите се заплахи", допълни американският президент. "AUKUS е партньорство, в което нашата технология, нашите учени, нашата индустрия, нашите отбранителни сили работят заедно, за да създадат по-безопасен регион, който в крайна сметка да е от полза за всички", каза австралийският премиер Морисън. "Ще продължим да изпълняваме всички наши задължения в областта на неразпространението на ядрени оръжия", увери той.

Пактът, в който съюзниците също ще споделят кибервъзможности, изкуствен интелект и подводни технологии, беше окачествен като показващ

"дълбоки стратегически промени"

от съветника на британския премиер по национална сигурност Стивън Лавгроув. Австралия ще стане едва седмата нация в света, която използва подводници с ядрена енергия. Лавгроув каза, че пактът е "може би най-значимото сътрудничество за способности в света през последните шест десетилетия".

Британският премиер Борис Джонсън беше разпитан от предшественика си Тереза Мей дали сделката може да доведе до това Великобритания да бъде въвлечена във война с Китай. Тя попита премиера за "последствията" от партньорството в случай на китайска инвазия в Тайван. Джонсън отговори: "Обединеното кралство остава твърдо решено да защитава международното право и това е силният съвет, който бихме дали на нашите приятели по целия свят, и силните съвети, които бихме дали на правителството в Пекин". Демократичен Тайван вижда себе си като суверенна държава, но Пекин засили натиска върху острова, който смята за отцепила се провинция, посочва Би Би Си.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан нарече съобщението за пакта "удар с нож в гърба". И го определи като "брутално, едностранно и непредсказуемо решение", което му напомня за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Намекът е за непочтеност в политиката между партньори. В съвместно изявление френският министър на външните работи и министърът на въоръжените сили заявиха, че решението "противоречи на буквата и духа на сътрудничеството, преобладаващо между Франция и Австралия". "Изборът на Америка да изключи европейски съюзник и партньор като Франция от структуриращо партньорство с Австралия, в момент, когато сме изправени пред безпрецедентни предизвикателства в Индийско-Тихоокеанския регион, независимо дали по отношение на нашите ценности или по отношение на зачитането на многостранността въз основа на върховенството на закона, показва липса на съгласуваност, която Франция може само да отбележи и да съжалява", казаха министрите. Френски дипломати във Вашингтон отмениха тържество в чест на отношенията между САЩ и Франция.

"Това е момент на много ниско доверие", каза бившият посланик на Франция в САЩ - Жерар Аро, за Би Би Си. "САЩ знаеха, че този стратегически договор е от основен френски национален интерес и на САЩ не им пукаше."

ЕС също е недоволен от новото военно партньорство

между Австралия, Великобритания и САЩ. "Подобно споразумение не е подготвено вчера. Отнема време. И въпреки това, не, те не се консултираха с Европейския съюз.

Това отново ни принуждава - и сега е подходящият момент да напомним за това - да се замислим върху необходимостта да повдигнем въпроса за стратегическата автономия на ЕС. Това е още едно доказателство, че трябва да съществуваме сами", каза Хосеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по външни работи и политика на сигурност.

Междувременно Вашингтон се опита да потуши гнева в Париж. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен нарече Франция "жизненоважен партньор" и заяви, че Вашингтон все още

ще работи "невероятно

тясно" с Париж

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отхвърли френските критики. "Има редица партньорства, които включват французите… И те имат партньорства с други страни, които не включват нас", каза тя. "Това е част от начина, по който работи глобалната дипломация."

Скот Морисън заяви, че прекратяването на договора е причинено от "промяна в предизвикателствата", а Джо Байдън, от своя страна, увери Франция, че тя остава важен партньор, с който Вашингтон ще продължи да работи в тясно сътрудничество.

Според условията на сделката с Канбера френската Naval Group е трябвало да построи и достави на Австралия 12 дизелово-електрически подводници по проекта Barracuda за 56 милиарда евро ($66 млрд.). Тези подводници се задвижват от конвенционални, а не от ядрени двигатели. В рамките на AUKUS САЩ трябва да построят осем атомни подводници, въоръжени с неядрено оръжие. Според Би Би Си Канбера възнамерява да построи най-малко осем ядрени подводници на стойност над $60 млрд. Първата от тях ще влезе в експлоатация през 2036 г., съобщава Евронюз. Австралийският премиер Морисън също така обяви, че страната му планира да закупи крилати ракети "Томахоук" от САЩ, което "ще разшири потенциала за поражение на цели на дълги разстояния". Китай обвини съюзниците, че имат "манталитет от Студената война", който би навредил на техните собствени интереси. Китайският държавен вестник Global Times предупреди за надпревара във въоръжаването, като добави, че австралийските войници вероятно ще бъдат "първите, които ще умрат" в китайска "контраатака". Китайският президент Си Дзинпин заяви, че чуждестранните сили не трябва да се намесват в делата на страната. "Сътрудничеството на САЩ, Великобритания и Австралия с ядрени подводници сериозно нарушава мира и стабилността в региона и изостря надпреварата във въоръжаването и застрашава международните усилия за неразпространение на ядрени оръжия. Това е изключително безотговорно", заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян.

Австралийският министър на отбраната Питър

Дътън отхвърли реакцията на Пекин

"Не за първи път виждаме различни изблици от Китай по отношение на позицията на Австралия - каза той. И допълни: - Ние сме горда демокрация в нашия регион и това сътрудничество прави региона по-безопасен. Това е реалността и никаква пропаганда не може да отхвърли фактите."

Междувременно Китай подаде молба за присъединяване към ключовия Азиатско-Тихоокеански търговски пакт, докато се

опитва да засили позициите си

в региона

Външното министерство на страната обаче отрече, че ходът за присъединяване към Всеобхватното споразумение за транстихоокеанско развитие и партньорство (CPTPP) е отговор на пакта Великобритания – САЩ - Австралия. Присъединяването на Китай към подписаното през 2018 г. от 11 държави, включително Австралия и Япония, споразумение, ще даде значителен тласък на търговската мощ на Китай, съобщава Би Би Си.

Защо е нужен съюзът AUKUS?

Александър Голц, военен експерт и главен редактор на Daily Journal, смята, че основната цел на новосъздадения алианс е да укрепи позициите на САЩ в конфронтацията с Китай. Според него съставът на новия съюз до голяма степен се дължи на факта, че САЩ и Великобритания имат стабилно присъствие в Азиатско-Тихоокеанския регион, докато други държави, например Франция и Германия, не са представени там. "САЩ имат бази в Тихия океан. Великобритания има богата история на присъствие в Тихия океан. Австралия е държава от Тихия океан. Великобритания е и най-близкият и най-надежден съюзник на Америка. Този съюз изглежда съвсем естествен", добавя Голц. "Американците не крият, че военната активност на Китай предизвиква у тях страхове и затова те биха искали да мобилизират страните от региона за някакъв вид съпротива. Това е съвсем очевидно", коментира "Дойче Веле" думите на Голц.

Според анализатора решението за подводници е първата стъпка. Австралийският министър на отбраната Питър Дътън заяви, че ще има ротационно присъствие на всички видове американски военни самолети на територията на континента. Голц не изключва, че австралийските подводници ще участват в патрулирането на Тихия и Индийския океан заедно с американските.

Вицепрезидентът на Академията по геополитически проблеми капитан 1-ви ранг Константин Сивков отбеляза пред "Дойче Веле", че появата на ядрени подводници в Австралия променя нейния статус. "Австралия е държава, която винаги е била донякъде

далеч от военните действия

и има флот, който да покрива австралийския континент. Появата на ядрени подводници означава, че

Австралия ще оперира в целия регион.

Трите държави в рамките на обединените флоти ще решават проблемите с борбата с подводници, ще нанасят удари с помощта на крилати ракети "Томахоук", обясни Сивков.

Според него въпреки факта, че основната цел на пакта е Китай, в случай на конфликт с други държави, например Русия, в него ще бъдат замесени австралийски подводници.

Александър Голц не изключи присъединяването на други държави от Азиатско-Тихоокеанския регион, на първо място тези, с които Китай има териториални спорове - Филипините, Япония, Южна Корея.

"С появата на този съюз други държави имат реални

гаранции

за сигурност

Според някои държави действията на Китай например за създаване на изкуствени острови, изкуствено разширяване на икономическата зона не оставят никакво съмнение относно неговите стремежи. Това се разглежда като заплаха. Мощността на Пекин нараства бързо, особено военноморската. И е ясно, че всички тези страни, към които Китай отправя териториални претенции, започват да се оглеждат в търсене на някой, който би могъл да помогне.

Други страни от Азиатско-Тихоокеанския регион все още не са влезли в алианса поради съществуващи двустранни споразумения със САЩ. Силите им обаче може да се включат в изпълнението на американските планове, допълва експертът. Трите най-мощни ядрени подводници на ВМС на САЩ бяха разположени в Тихоокеанския регион през лятото.

Американските представители на отбраната предупредиха за струпване на китайски морски флот, което поставя под въпрос навигацията на САЩ в местата, които според САЩ са международни води.

Според Голц няма нужда да се говори за присъединяването на европейските държави към новия алианс: експертът изрази съмнение, че те ще подкрепят САЩ в

конфронтацията

с Китай

"Не мисля, че Франция и ФРГ са готови да заявят толкова открито своите интереси, които противоречат на интересите на Китай", предполага анализаторът.

Някои експерти се притесняват как новото споразумение ще повлияе на световния ландшафт на ядрената енергия. Джеймс Актън, съдиректор на Програмата за ядрена политика към Фондация "Карнеги" за международен мир, казва, че е особено загрижен как Иран ще реагира на съобщението за пакта и дали страната ще се опита да заобиколи мерки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Администрацията на Байдън заяви, че САЩ са информирали МААЕ и ще обърнат голямо внимание на всички последици за неразпространението на ядрени оръжия, пише в. "Вашингтон пост".