Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой кой ще е в кабинета на Петков и Василев Кирил Петков и Асен Василев

Асен Василев пак финансов министър, Кирил Петков може и премиер

Назоваха Крум Зарков от опозицията на Нинова за потенциален съюзник

Идеята на хората около Кирил Петков и Асен Василев е те да бъдат компромисни фигури между парцелирания следващ парламент, в който се очаква да влязат около 7-8 формации. В такъв случай постигането на съгласие ще бъде много трудно и всичко ще зависи от предлаганите кандидатури. Затова се смята, че може единият да запази поста на финансов министър, а другият евентуално да бъде премиер или в краен случай вицепремиер.

Много е вероятно и третият "отличник" на служебния кабинет Николай Денков също да намери място в редовния.

На какво разчитат?

Факт е, че няма шансове някоя партия да спечели убедително мнозинство. За да се избегне ситуация като в 45-ия и 46-ия парламент, ще се търсят допирни точки. Досега никой не е заявил негативно отношение към Кирил Петков и Асен Василев. Наблюдатели и социолози смятат, че "Демократична България" "Продължаваме промяната" заедно могат да съберат около 70-80 депутати и да бъдат водеща сила, въпреки че най-вероятно първи отново ще излязат ГЕРБ. Те обаче нямат никакви шансове да сформират правителство.

"Има такъв народ" ще спаднат, сочат прогнозите на социолозите. А част от гласовете на хората, които са ги подкрепяли на предишните два вота, ще се прелеят към новия проект. В момента проучванията сочат 17,8% за ИТН, докато за харвардците са около 9%, но има вълна и е вероятно те да се увеличат, както се случи с ИТН през юли.

Интересното е, че

новите политици не изключват вариант

да работят с БСП

в общо правителство. Ако мандатът отиде при "Продължаваме промяната", те вече заявиха с коя част от социалистите предпочитат да преговарят. Назоваха името Крум Зарков, когото някои среди на столетницата смятат за подходящ за неин председател. Именно той бе първият, който разкритикува Корнелия Нинова при загубата през април т.г. на парламентарните избори.

Кирил Петков и Асен Василев следват логиката на президента, който също избра хора от вътрешнопартийната опозиция на "Позитано" 20 в служебния кабинет - Янаки Стоилов и Антон Кутев.

Разбира се, много зависи какво ще е съотношението между партиите. Ако БСП изпаднат извън челната тройка (засега са на под 1% разлика от ИТН), ще им е трудно да влязат в управленската коалиция. Но може да се мобилизират, макар че

интригата с непризнатата пропрезидентска формация

не работи в тяхна полза.

"Демократична България" също са в известна конкуренция с "Продължаваме промяната". Кирил Петков е бил съучредител на ДБ и през цялото време Христо Иванов лансираше харвардците като успешни служебни министри, а сега ще се борят за гласовете на почти един и същ електорат.

ДПС ще си спечели своето,

а освен известните играчи има националистическа ниша, която ще трябва да бъде запълнена. Засега шансовете изглеждат на страната на "Възраждане", които по последни данни са с 2,9%, но може да се вдигнат при кампания. Особено ако имат свой кандидат за президент, който да дърпа листата за депутати нагоре.

И докато сега пресмятаме кой колко ще спечели, кой ще може да състави правителство, част от проблемите, пред които ще се изправи, вече са ясни. Знае се, че ще има поскъпване на цените на природния газ и респективно на тока, парното, всякакви продукти от първа необходимост. Всичко това може да доведе до инфлация. Също така и ситуацията с COVID не е овладяна.