Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков и Асен Василев представят екипа на бъдещата си формация "Продължаваме промяната".
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кирил Петков и Асен Василев представят екипа на бъдещата си формация "Продължаваме промяната". СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Защо БСП обвини президентския секретар Николай Копринков, че работи за новата формация

Oбвиненият от БСП, че зад кадър работи по създаването на партията на Кирил Петков и Асен Василев, не е случайна личност. Николай Копринков е секретар по вътрешна политика и гражданско общество на Румен Радев и вероятно това дава повод на много анализатори да

определят като пропрезидентски проекта

на двамата

бивши служебни министри. Копринков минава за човек от кръга на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който е в конфликт с Корнелия Нинова.

Съветникът е един от най-близките хора на държавния глава. На какво обаче се дължи издигането му?

Източници от "Позитано" 20 съобщават, че причината се корени в сантиментални спомени. Майката на Копринков е съдържателка на кръчмата в с. Труд, която

Румен и

Десислава Радеви

са посещавали още преди летецът да стане президент. Селото е само на 6 км от авиобазата в Граф Игнатиево, чийто командир бе пилотът, преди да спечели изборите през 2016 г. за държавен глава.

Дияна Копринкова е съсобственик на фирмите "Дийонима" и "Йонима", които се помещават на същия адрес, на който е и комплекс "Дияна".

Преди да стане част от екипа на радев, Николай Копринков бе кмет на населеното място. Бил е и партиен председател на червената структура на пловдивската община "Марица". В БСП се ползва със славата, че

има много добри организационни умения,

защото е пробил на избори в бастион на ГЕРБ, какъвто са Пловдив и регионът. Село Труд е част от група населени места, които са сравнително богати и оживени, с добър поминък и там червените преди Копринков нямаха успех. Това е и втората причина той да бъде включен от квотата на БСП в кампанията на Румен Радев преди 5 г.

Може би затова сега на "Позитано" 20 са притеснени от сигналите за неговата активност във връзка с новия политически проект.

"Казвам само това, което ми докладват нашите структури за срещи с Николай Копринков в цялата страна. Аз пак казвам, че според мен той действа зад гърба на Румен Радев, който не знае за тази дейност. Ние сме били много коректни към президента и очакваме същото отношение", коментира пред "168 часа" Христо Проданов от Изпълнителното бюро на БСП и секретар по контрол по изпълнение на решенията на Националния съвет.

По думите му на представители на соцпартията

по места им е задаван въпросът “Бихте ли се включили в нов

проект?”, без да се уточнява кой е той, но всички са знаели, че предстои създаването на формация на Кирил Петков и Асен Василев.

Според Проданов групи от червени привърженици няма да се включат в нея въпреки обявените намерения от двамата бивши служебни министри, че ще заложат на лява политика с десни средства. "Имало е много опити с други проекти, но те не са успявали да откъснат от нашите членове", добави Проданов.

Според негови колеги с новата формация е свързан и друг известен социалист - Иван Модев, който е син на дългогодишния общински съветник в София и областен управител Тодор Модев. Младият мъж бе директор на главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" по времето на кабинета "Орешарски".

В момента той е

шеф на кабинета на образователния служебен министър

Николай Денков, който също бе поканен в новия проект, но избра да остане в кабинета. Името на физикохимика от служебния кабинет бе споменавано в последните няколко месеца винаги в комбинация с двамата харвардски възпитаници, близки до десните. А Иван Модев все още фигурира на сайта на Министерството на образованието.

Това не би могло да попречи формално на участието му в бъдеща партия, тъй като тя така или иначе не може да бъде регистрирана преди изборите. Няма технологично време. В БСП не можаха да си спомнят дали все още той членува някъде при тях.

“Продължаваме промяната”

следва модела

на ИТН

- млади и образовани българи, някои от чужбина, но без политически опит. Проблемът на новия проект е, че на този етап всички фигури, които бяха оповестени, са в икономическата област с изключение на юриста Никола Минчев. А за всяка партия е необходимо да има поне по двама специалисти във всяка сфера, за да звучи сериозно и да може да поиска властта. Така че им предстои дълга подготовка.