Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Партиите този път ще са по-сговорчиви

БСП диша във врата на Слави - може вторият мандат да отиде при нея

Избирателната активност на 14 ноември ще е по-висока от 11 юли

След два парламентарни избора в рамките на няколко месеца логичният въпрос, задаван от мнозина, е какво по-различно може да ни очаква сега?

Проучването на “Тренд” сочи, че това по-различно няма да е малко.

Какво видяхме между 4 април и 11 юли? Едни и същи формации в Народното събрание. Партиите на протеста пак нямаха мнозинство и им трябваше подкрепата на 4-и играч. И в двата парламента не се състави редовно правителство. Да, ИТН взе първи мандат, но дистанцията им с ГЕРБ беше на фотофиниш.

Нека да видим какви разлики се очертават между 11 юли и 14 ноември обаче?

По всичко личи, че ще имаме нов играч с парламентарно представителство – формацията около Петков и Василев. Това, а и други лоши новини около “Изправи се БГ! Ние идваме!” може да остави Манолова зад борда. Вече няма да имаме някакъв пакет от “протестни партии”. ИТН и ДБ вече не го играят партньорски, а по-скоро се обръщат един към друг с “боклук”. Кирил Петков и Асен Василев също надали бързо са забравили нападките от ИТН към тях. Или по друг начин казано – вече няма лагер на тези или лагер на онези, а в 47-ото народно събрание вече всеки ще е сам за себе си.

Към всичко това трябва да добавим още една съществена разлика – изборите ще са 2 в 1.

Това променя характера на вота, защото някои от формациите ще играят с център-нападатели – кандидат-президентите им. Това освен всичко друго ще доведе вероятно и до по-висока избирателна активност от изборите през юли.

И на последно място, но не и по значение – явно, че ГЕРБ ще има първи възможност да преговаря за кабинет.

А не е изключено втора в подредбата да е БСП, което пък от своя страна е нова ситуация. При евентуален неуспех при съставянето на кабинет в първия мандат отговорността ще падне именно на плещите на столетницата.

Разликите със сигурност няма да спрат дотук. Чакат ни още два динамични месеца.

Колкото и трудно да изглежда съставянето на редовен кабинет, партиите този път ще бъдат по-сговорчиви. Няма къде да ходят. Ако за четвърти път ни изкарат пред урните, това може да има катастрофални последици за някои от тях. Не биха си го позволили.