Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нишата на “харвардци”: млади градски десни, по-малко леви и много разочаровани от “протестното статукво” Доц. Мира Радева

ПП напомняла “Новото време”

Млади и хора на средна възраст, разочаровани от протестното статукво, ще дадат вот за новата партия “Продължаваме промяната” на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, убедена е социоложката Мира Радева.

Петков и Василев са западни възпитаници и ще се опитват да говорят на езика на градската десница. От друга страна, близостта им до президента и етикетът “президентска партия” повече или по-малко ги доближават до левицата, заяви пред “24 часа” социоложката.

Най-голями потенциал имат те да измъкват гласове от “Има такъв народ” и “Демократична България”. По думите ѝ ГЕРБ вече е понесла сериозни електорални щети и е запазила ядрото си. Доколкото по-голяма е вероятността до урните на 14 ноември да отидат твърди симпатизанти на партиите, защото активността няма да е много висока, отливът на периферия от ГЕРБ едва ли ще е голям, смята Радева.

Петков и Василев обаче описват партията си

като дървено желязо,

обявявайки, че ще правят лява политика с десни инструменти. “Това е типично центристка риторика - опитват се да огреят всички”, коментира още Радева и оприличи новородената формация на някогашната “Новото време”. Според нея там десните и левите ценности така са се омешали, че неизбежно избива на популизъм”. По думите на Радева средната класа е родила време, в което липсват ясни и категорични разделителни линии, а зад обезсмислените стари понятия за ляво и дясно всъщност няма ясна класова структура.

По-скоро десни хора, настроени за промяна, отговарят на профила на възможните избиратели на “Продължаваме промяната”, убедена е политоложката доц. Татяна Буруджиева. Според нея новата политическа сила ще черпи гласове от ДБ и партиите на протеста.

“Най-широката електорална периферия на такава формация са онези 60%, които заявиха, че подкрепят протестите. Сега обаче партията изглежда по-скоро тип catch all - в буквален превод от английски “хващам всички”, т.е. вземат каквото им попадне и каквото успеят да привлекат. Това пък обяснява доста популистки украсените им послания”, коментира пред “24 часа” тя.

Според нея обаче няма как двамата толкова свързани с дясното нейни ръководители да привлекат изведнъж леви избиратели. Целят се в лявоцентристкия избирател с теза, че само за два месеца са постигнали огромен резултат.“Но Василев и Петков забравят, че докато едно решение стигне до избирателя и той прецени, че животът му е станал по-добър именно благодарение на тях, минава много повече време от два месеца. Сега

тези избиратели всеки ден

си купуват доста по-скъпи

продукти в магазина

и само след месец-два ще плащат по-високи сметки за ток и парно. Затова на двамата автентично десни бивши служебни министри ще им бъде много трудно да бъдат автентични говорители на лявото - трябва им време, а вече влизаме в кампания”, категорична е доц. Буруджиева.

Политологът Димитър Ганев каза по БНР, че една трета от подкрепата за формацията на Петков и Василев идва от разочаровани симпатизанти на “Има такъв народ”. Това са около 100 000 гласа от общо 300 000, които завяват към момента желание да гласуват за “Продължаваме промяната”.

Около 50-60 хиляди гласа преминават от ДБ към тази нова формация. Останалите 140 000 гласа идват от гласували за ИБГНИ, БСП, както и от хора, които не са гласували на последните избори, казва Ганев с уговорката, че натрупванията в тяхното проучване все още са малки за по-категорични заключения.