Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НОВО: Васил Лефтеров показва новата електронна карта на българите по света.
НОВО: Васил Лефтеров показва новата електронна карта на българите по света.

Специална карта на българите по света показва в кой град и на коя улица живеят най-много българи.
Уникалният проект, който стартира преди броени дни, дава възможност на нашенците от 19 държави да намират земляци и да добавят собствените си адреси в населените места, където живеят.
"До момента не ми е известно да има каквато и да било информация коя е най-населената с българи улица в световен мащаб. Един от въпросите, на които търся отговор, е именно този. Затова съм направил два сайта - bgstreet.co.uk и bgstreet.net. Първият е за българите в Англия, а вторият - за сънародниците ни в останалите държави", обяснява пред "168 часа" създателят на проекта Васил Лефтеров, който е специалист по географски информационни системи и картография.
Основната му цел е интернет страниците да имат конкретно практическо приложение и да помагат на сънародниците ни в чужбина да се откриват не само по-бързо, но и

много по-лесно

"Идеята ми хрумна от това, че в интернет имаше много теми за българи, които търсят българи в чужбина. По форумите е пълно с такива запитвания, но връзката е много бавна и разчиташ предимно на случайността някой да види написано от теб и да ти отговори. Самият аз живея в Англия от близо 5 години и знам колко трудно е да намериш сънародници в чужбина", разказва 32-годишният картограф.
Според него проектът ще бъде особено полезен на имигрантите в големите градове, където разстоянията са от значение и хората виждат рядко приятелите си, които живеят в по-далечните квартали.
Работата с картата за българи е максимално опростена и елементарна. Потребителят може да ползва страниците, без да се регистрира и да задава парола. Ако има желание да бъде добавен на нея и съответно

намерен от
земляци,

трябва единствено да се обозначи в населеното място, където живее чрез пощенски град и никнейм. Връзката между ползвателите се осъществява индиректно чрез сайта и така личните данни остават защитени, а сънародниците ни могат да избират дали да отговорят на запитванията за връзка и с кого да контактуват. Всеки потребител може да търси хора в радиус от 10 километра от населеното място, което зададе на програмата.
Дали българите в чужбина искат да бъдат открити от други българи?
Отговорът е 99 на 100 - да! Преди да реализира идеята си, Васил прави импровизирано проучване в някои от най-посещаваните сайтова за сънародниците ни в чужбина. От 100 анкетирани единствено един заявява, че няма никакво желание и нужда да търси други българи. Всички останали са категорични, че подобна страница би била полезна и би им помогнала да намерят по-лесно близки до манталитета и разбиранията си хора, с които да общуват.
"Наистина се шири мнение, че българите в чужбина

не се обичат
и гледат
да прецакат другите

Мисля си, че ако някой е решил да го направи, сайтовете няма да му помогнат или да му попречат", разсъждава Васил и допълва, че неговият опит опровергава това общоприето твърдение:
"Хората, с които съм се запознал досега, са страшно готини. Има много студенти, други са с добри професии като мен, а трети въртят собствени фирми. Събираме се веднъж на два-три месеца и се разбираме чудесно. Тук никой не спи с жената на другия, никой не кара чуждата кола и никой не ти иска пари на заем.
Няма за какво да се скараме", натиска чевръсто клавишите на клавиатурата Васил и усмихнато отбелязва, че новата мрежа за контакти вече набира скорост.

 

За краткото време, през което съществуват сайтовете, само в Англия са се регистрирали над 100 души.
"Хората вече се търсят и

имейлите летят

стабилно", потърква ръце младият картограф.
Васко се връща 5 години назад, когато пристига в Лийдс. Както повечето имигранти, няма никакви контакти и приятели. Ходи единствено на работа, говори и слуша само английски език.
"Беше ми писнало! Липсваше ми българската среда и страшно много исках да се запозная с някой сънародник. За съжаление въпреки че по това време вече всички ползвахме интренет, неговите ресурси бяха напълно безполезни в тази посока", поклаща глава 32-жодишният софиянец и се сеща как срещнал първите си български приятели в чужбина.
"Завързвах контакти на абсолютно случаен принцип. Чувах някой по улицата или в магазина да говори на български и веднага се запознавах с него", разсмива се младият мъж и плъзва стрелката по картата на Англия, върху която вече светят

стотици червени
маркери, обозначаващи български домове

Васил е убеден, че дори и да не искат да завържат нови запознанства, сайтовете, които нямат комерсиална цел, ще наберат скорост.
"Много хора ще влязат най-малкото от любопитство да видят в кой град и квартал има най-силно наше присъствие. Въпреки че тази информация няма да е представителна, тя ще е достоверна, а картата ще се превърне в ясен и отчетлив ориентир къде и колко сме българите по света", категоричен е специалистът картограф от Лийдс.

 

Най-много наши - в Щатите, най-малка е групата в Латвия

Най-голяма е българската общност в САЩ. Според информация на Държавната агенция за българите в чужбина броят им е около 250 000. Неофициално те надхвърлят половин милион, като най-много са сънародниците ни в Илинойс, Флорида и Калифорния.
Испания е втора по брой на български имигранти с около 300 хил. души. Най-висок е процентът им в област Валенсия, следвана от Кастилия и Леон и Мадрид.
Във Великобритания по официални данни на посолството ни в Лондон живеят над 100 хил. наши граждани, но през последните няколко години се засилва потокът от сезонни работници. Само през последните две години в кралството са имигрирали нови над 60 хил. българи, а процентът на студентите ни на Острова се е увеличил тройно през 2011 г.
Според консулството ни в Рим преди 2 години сънародниците ни на Апенините са надхвърлили 120 хил. Най-много българи са се заселили във и около Милано, Болоня, Торино, Рим и Флоренция.
Над 90 хил. граждани на България живеят в Германия, въпреки че според официалната статистика от 2010 г. те са 74 869 души.
Много българи работят в Гърция. По официални данни през 2006 година броят им е 78 981 души, което по това време съставлява 0.7% от населението на страната. 5 години по-късно неофициалната информация е, че сънародниците ни в южната ни съседка са над 160 000. Без да се смятат сезонните работници.
Много българи живеят в Канада, Молдова, Аржентина, Бразилия, Русия, Фнация, Австрия и Австралия. Най-малка е българската обност в Латвия, където броят на нашенците е 9211 души.


Къде може да търсим

Най-голяма активност проявяват българите локализирани в Англия. Освен на Острова сънародниците ни могат да се маркират на територията на още 18 държави.
Васил Лефтеров е заложил страните, известни с най-много родни емигранти като САЩ, Испания, Италия, Гърция, Германия и Канада. Потребителите на електронната карта могат да се добавят също в държави като Ирландия, ЮАР, Мексико, Япония, Чили, Бразилия, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия. Предвидени са секции и за по-близки дестинации като Белгия, Австрия и Холандия.