Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова СНИМКА: Архив
Мая Манолова СНИМКА: Архив

Мая Манолова се захваща с организация тези граждански активисти, които са незаконно подслушвани от държавата, да я съдят. Лидерката на "Изправи се.БГ" внася днес искане по Закона за достъп до обществена информация по специализираната прокуратура по отношение на подслушваните 130 лица, за да получи официалните документи, на базата на които да съдят държавата. Тя разказа, че след излизането на списъка с подслушваните лица й се обадили много хора от протестите с настояване да предприеме съответните действия.

В закона е предвидена възможност всички, които са незаконно подслушвани, да съдят държавата. За да заведем такъв иск обаче, на нас ни трябват годни доказателство. Но заради незаконното класифициране на информацията с имената, нямаме такива, обясни лидерката на "Изправи се.БГ". Затова тя и хората й ще изискат информацията по закона. 

Става дума за незаконно класифициране на информацията за 130 подслушвани лица, защото и самото подслушване е незаконно, категорична бе юристката.

Ако не получим тази информация и нямаме възможност да заведем дело в български съд без тях, ще заведем колективен иск в съда в Страсбург, заради тежкото нарушаване на граждански права на 130 души, категорична бе Манолова.

Потвърди се това, което ние твърдяхме през последните месеци - че спецпрокуратурата е поискала от спецсъда да бъдат подслушвани граждански активисти, включително от "Изправи се.БГ", журналисти и опозиционери, с абсурдното обвинение за преврат, метеж, въоръжено въстание. Спецпрокуратурата извършва едно огромно посегателство върху гражданските права и едно възмутително безобразно действие - да се твърди, че хора, които участват в граждански протести, са метежници и превратаджии, които искат по този начин да свалят управлението, коментира още Манолова. Според нея подслушването е разрешено незаконно.