Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Янев
Стефан Янев

"Аз от президента Радев не съм чувал да има желание да прави партия, защото той се е определил много отдавна, още от февруари месец, когато заяви готовността си да бъде кандидат за президент, така че за него този въпрос не стои. А това какво е правено и какво не е правено, след като не съм бил там, аз не мога да го твърдя". Това заяви служебният премиер Стефан Янев в "Лице в лице" по БТВ на въпрос дали под прикритието на служебния кабинет не се е извършвало партийно строителство на партия, която мнозина свързват с президента.

Според него двамата вече бивши министри Петков и Василев са нормални български граждани, които могат да правят каквото искат. "Аз подкрепям всяка българска партия и бих подкрепил и тях, както подкрепям всички останали партии, които по законен път се явяват на избори, стремят се към парламентарно представителство и се стремят да водят парламентарен живот съгласно конституцията и законите. Така че като служебен министър-председател, аз не мога да взема страна. Бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв", каза Янев.

Според Янев в България словоредът ни по отношение на партийното строителство е объркан. "Първо хващаме вождовете и тогава търсим кои да ги подкрепят. Нормалното партийно строителство според мен е да се намерят точно гражданите, които да имат общи визии, общи идеи, как да изглежда страната, как да се промени примерно властта и тогава да намират начин да се сдружават, да правят партии. Хващайки от обратния словоред, ние хващаме две личности и казваме това е партия. Няма лошо да правят, след като това е тяхното желание. Това е част от демократичния процес", е мнението на служебния министър-председател

Ситуацията с гражданството на Кирил Петков в момента е в процедура в Конституционния съд и докато той не се произнесе, каквото и да се коментира ще бъде непълно, смята още Янев.

"Той е бил български гражданин през цялото време. Мисля, че е направил всички законосъобразни стъпки да се откаже, да декларира това. Разбира се, аз не съм човек, който проверява всички стъпки една след друга, не мога да кажа проверих всичко, защото не ми е това работата, но мисля, че всичко необходимо, което е било предвидено по закон, г-н Петков е свършил, предоставил е необходимите документи. Сега ще се произнесе съдът има ли нарушение на тази процедура", допълни той.

По повод обвинения на ДПС, че основната работа на МВР и на служебния кабинет е била да репресират хората по време на изборите, Янев каза, че не са се занимавали с мачкане на политическите опоненти. 

"Нека да бъдат внимателни партиите, когато правят такива обвинения, защото донякъде излиза, че те се самообвиняват", каза той.