Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Черната кутия на МиГ-29, с който загина майор Терзиев, потвърждава версията за загуба на ориентация майор Валентин Терзиев

Черната кутия на МиГ-29 е разчетена. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов, цитиран от Дарик.

"Днес сутринта ми беше докладвано, че черната кутия е разчетена. Резултатите са налице и потвърждават направените от разследването на Военна полиция заключения. Нямаме окончателен доклад по въпроса, но първоначалните резултати потвърждават вече направените заключения", заяви Панайотов. През юли излезе доклад от разследване на МО, според който основната версия е, че майорът е загубил пространствена ориентация.

Наш екип замина преди дни в Русия заедно с черната кутия на падналия МиГ-29 в Черно море край Шабла, където трябваше да бъде разчетена.

На 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - „Шабла 2021“.

Издирването на черната кутия на изтребителя продължи 2 седмици. Намериха я на 70 метра дълбочина, но с повреда.

Той коментира и случая „Чешнегирово“. "През последните два-три дни, а и преди това, се сипят лъжи. Нито Министерството на отбраната, нито Военна полиция са извършвали разследване на инцидента, при който се стигна до смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. Ние нямаме това право. Това разследване се извършва от Военна прокуратура. По тази причина нито МО, нито Военна полиция са могли да му повлияят - просто защото не са участвали в него".

Панайотов каза още, че очаква обвиненията да продължат, "за да могат да бъдат уязвени, без да имат вина".