Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преброяване онлайн поне до 24. 09, след като за седмица успяха под 600 000 души

Електронно се преброиха едва 8% от българите, а преди 10 години - 42%

Има голяма вероятност електронното преброяване на населението и жилищния фонд да бъде удължено до 24 септември, а класическото с преброители да почне след това вместо още на 18 септември. Така

целият процес

ще се удължи

с 1 седмица

и ще приключи не на 3, а на 10 октомври, научи “24 часа”.

Това е обаче само един от общо трите варианта, които са предложени от НСИ на Централната комисия по преброяването, която трябва да вземе решението. Удължаването се налага заради непрекъснатите електронни атаки срещу сървърите на НСИ, които налагат те да се изключват и много хора да чакат с часове, за да попълнят анкетните карти.

Другите два варианта също предвиждат удължаване с около една седмица на целия процес, но дават възможност

паралелно

да върви

е-преброяването

и това с

преброители

Комисията ще трябва да вземе решението тези дни. Тя обаче няма да се събира на заседание, а НСИ ще трябва да се свърже с всеки един от членовете и да осигури подписа му под решението. Председател на тази комисия е шефът на НСИ Сергей Цветарски.

До 12 часа по обед в понеделник електронно успяха да се преброят едва 582 796 души от 255 013 домакинства. На практика очакванията бяха процесът да завърши с около 10 пъти повече хора, а

в оставащите до

17 септември

дни това няма

как да стане

От НСИ многократно съобщиха, че причината за честите сривове на сайта са атаките към платформата за е-преброяването. За нея бяха изразходвани около 2,5 млн. лв., но атаките са били прекалено мощни - едната от тях е надвишавала 250 гигабита в секунда трафик, а такава мощна атака в България досега не е имало.

Това доведе до положение сървърите периодично да се изключват и хората, които искат да се преброят електронно, да бъдат карани да чакат с часове.

До момента на практика

електронно са

се преброили

около 8% от

населението

на страната,

а преди 10 години това направиха 42%.

В останалите страни - членки на ЕС, тазгодишното преброяване обхвана дори още повече хора. Рекордът е постигнат в Словения - 92% от населението, но и в останалите страни членки е над 80%.

Преброявания на населението тази година се правят в почти всички държави по света, но в редица страни

то не се

извършва по

този начин

и населението на практика изобщо не разбира, че е преброено. Причината е, че става от службите по гражданско състояние, които просто сверяват данните си с други служби в държавата, без да се налага хората да бъдат ангажирани лично.