Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Рашков няма да прави проект с Бръшляновата лига, Стефан Янев отново премиер Президентът Румен Радев и вътрешният министър Бойко Рашков бяха на професионалния празник на българските пожарникари.

l Поне четирима от служебните министри ще се разделят с постовете си - освен Петков и Василев се спрягат Тодоров и Балтова

l Няма да има промяна в политиката на новото правителство, обясни Радев, който казва имената в четвъртък

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков няма да участва в нов политически проект на колегите си Кирил Петков и Асен Василев.

Такова нещо няма, категоричен бе Рашков във вторник. И обясни, че изобщо няма информация за създаването на подобен проект. Очакванията бяха вътрешният министър да се включи, за да “обере” вота на по-левите хора.

За включване на Рашков и колегата му Николай Денков в проекта на Бръшляновата лига (част от която са университетите, завършени от Петков и Василев - бел.ред.) се заговори миналата седмица. Тогава министърът на образованието обясни пред “24 часа”, че нов проект не му е на дневен ред, а е фокусиран в първият учебен ден, който е днес. Интересно е какво ще каже Денков в четвъртък, когато ще стане ясно дали остава и в новия служебен кабинет. 16 септември е датата, на която президентът Румен Радев ще разпусне парламента и ще назначи новите служебни министри.

Петков и Василев обаче най-вероятно няма да са отново в правителството. Очакванията са те да обявят своя политически проект на 20 септември.

Поне половината от настоящите служебни министрите обаче ще запазят постовете си и през следващите 3 месеца, прогнозираха запознати с намеренията на президента, който във вторник събра кабинета на “Дондуков” 2 за втори път в рамките на около седмица.

Очаква се премиер отново да е Стефан Янев, който бе един от най-близките сътрудници на Радев и в президентството, където бе негов секретар по сигурност и отбрана.

Един от най-сигурните оставащи министри пък е социалният Гълъб Донев, който е и вицепремиер. Ако има предложение към мен - да, бих се съгласил и бих участвал. Нося си отговорността, която съм поел, и не съм човек, който ще се откаже по средата, коментира миналата седмица Донев пред Нова телевизия. Той беше част и от първото служебно правителство, назначено от Радев още на старта на мандата му - кабинета “Герджиков”. След това стана секретар по социалните политики и здравеопазване на държавния глава.

Със сигурност поста запазва си министърът на културата Велислав Минеков.

Нямам предложение за оставане в следващото служебно правителство. Още никой няма. Каквото реши президентът, това ще бъде, отговори пък Бойко Рашков на въпрос дали би останал на поста си в следващия служебен кабинет.

Според запознати с креслата си ще се разделят министрите на транспорта Георги Тодоров и на туризма Стела Балтова.

Няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство. To ще продължи да работи за оздравяване на държавността, за възвръщане на доверието в институциите. Това е изключително важно и трябва да продължи, обясни президентът Радев във вторник. Той отказа да коментира имена, нито отговори на въпрос дали ще има козметични или кардинални промени в кабинета.

Надявам се това, което направи това служебно правителство, както и следващото, да бъде продължено от редовен кабинет, коментира Радев.

Запитан дали би подкрепил проекта на Петков и Василев, президентът отговори: Подкрепям ценности, а не партии.

Ще продължавам да подкрепям ценностите, които изповядват хиляди български социалисти: свобода, солидарност и справедливост.