Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова СНИМКА: Архив
Мая Манолова СНИМКА: Архив

Председателката на парламента Ива Митева нарушава конституцията с отказа си да насрочи извънредно заседание на парламента в понеделник, след като има внесени необходимите подписи. Това заяви Мая Манолова от ИБГНИ пред медиите. Тя цитира основния закон, според който Народното събрание се събира и по искане на 1/5 от депутатите.

Такова искане е внесено късно вечерта в петък и Митева е длъжна да насрочи заседание. Председателят на парламента има ясен ангажимент, който произтича от конституцията, категорична бе Манолова.

По искане на ДБ и ИБГНИ, и с подкрепата на някои депутати от ИТН, късно в петък бе внесено искане за извънредно заседание в понеделник, на което да се обсъдят на второ четене законовите промени, с които Бюрото по защита на свидетелите се отнема от главния прокурор и минава към правосъдното министерство.

По-рано днес Ива Митева обясни, че не може да свика извънредно заседание в понеделник, тъй като няма все още внесен доклад от правната комисия. Тя цитира правилника на НС, според който в пленарната зала не може да бъде обсъждан закон, преди да са изтекли 72 часа от внасянето на доклада на комисията за него.

Този аргумент е неоснователен, защото в текста на правилника е разписано изключение - освен ако Народното събрание не реши друго, обясни Манолова. И попита Митева защо решава вместо НС дали ще се гледа закона за бюрото или не.

Подобно изключение вече беше направено преди броени дни, и то от самата Митева, която включи в дневния ред обсъждането на бюджета, без да е изтекъл 72-часовият срок, коментира шефката на ПГ на ИБГНИ.

Митева да бъде така любезна и да не си измива ръцете с президента, призова Манолова по повод обясненията на парламентарната шефка, че държавният глава може да разпусне НС и след сряда, защото сроковете реално започват да текат от петък.

Ще наруши ли Митева конституцията с цел да не бъде обсъден закона за Бюрото по защита на свидетели, попита още Манолова.