Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Южната кула не трябвало да бъде ударена на 11.IX., но терористи любовници пожелали да умрат заедно Кулите близнаци горят след атаките.

15 месеца преди атентатите пилотите Мохамед Ата

и Маруан ал Шехи правили всичко заедно в САЩ

- тренирали, пазарували, нощували в един дом,

установява разследване на 100-те агенти,

проследили живота на 19-те похитители.

Интимната връзка потвърждава при разпитите

и “мозъкът” на операцията Халид шейх Мохамед

Страстна любов между двама мъже терористи насочва един от самолетите вместо към Белия дом към Южната кула на Световния търговски център.

Тя не е била част от предварителните цели на “Ал Кайда”, когато терористичната организация е планирала зловещия си заговор преди 20 години.

Вицепрезидентът Дик Чейни по това време е в Белия дом, и е можело да бъде убит, но това не се случва. Вместо това умират хиляди под развалините на Южната кула.

Това посочва списание “Нюзуик” в поредица за събитието, което разтърси и промени света на 11 септември 2001 г. Сензационно в нея се разкрива, че двама от пилотите са имали любовна връзка и са решили да умрат заедно часове преди самите атаки.

Авторът на разследването Уилям Аркин базира твърденията си на хиляди страници от разпити на основните участници в заговора, затворени в Гуантанамо, и основно на признанията на “мозъка” на атентата - Халид шейх Мохамед. След 18 месеца прекъсване заради пандемията, той отново е изправен пред съда, но още не е получил наказанието си за стореното зло и за смъртта на 3000 души.

При разпитите основният организатор признава, че “Ал Кайда” е искала

да удари 3

вида цели -

военна,

политическа

и финансова

Скрити в планините на Афганистан, екстремистите избират Пентагона, Белия дом и Световния търговски център. Осама бен Ладен държал много да бъде ударен и Капитолия, защото смятал, че Конгресът е този, който безрезервно подкрепя Израел.

Терористичната организация обаче нямала намерения да праща самолети, които да се врежат и в двете кули близнаци в Ню Йорк. Халид шейх Мохамед дори посочил, че

самият той бил

изненадан от

този развой

и на няколко пъти при разпитите обяснява, че Мохамед Ата - базираният в САЩ организатор на нападението и пилот на полет 11 на “Американ еърлайнс”, който се забива в Северната кула, и Маруан ал Шехи, похитителят на полет 175 на “Юнайтед еърлайнс”, който се врязва в Южната кула, са направили това, защото не искали да се разделят в смъртта. Халид шейх Мохамед повтаря, че двамата са били необичайно близки и “различни” и така обяснявал защо не са се подчинили на инструкциите на висшестоящите в “Ал Кайда”. Той направо ги нарича “хомо”

Източници на “Нюзуик” от ФБР в началото отхвърляли хипотезата, че Южната кула не е представлявала интерес за ислямистите, но след преглед на фактите не изключвали подобна възможност. Особено онези агенти, които били натоварени да възстановят живота в последните месеци на 19-те похитители. След атаките повече от 100 агенти са получили задача да проверят всеки маршрут на терористите, всяка транзакция от кредитните и дебитните им карти, всяко храна, която са поръчвали, всяко място, което са посещавали, всяко телефонно обаждане и имейл, който са изпращали и получавйали.

Наистина се оказало, че през 15-те месеца, когато са живели в САЩ Ата и Ал Шехи са правили всичко заедно - тренирали, пазарували, живели под един покрив, прекарвали нощите заедно в хотели, когато пътували за срещи.

На самия 11 септември, когато били разделени на различни терминали,

Ал Шехи два

пъти позвънил

на Ата

С други думи, двамата се държали като влюбени. Нито един от останалите участници в групата нямал подобен профил, отбелязва .“Нюзуик”.

Рамзи бин ал Шиб, също задържан в Гуантанамо, базиран в Берлин боец, който осъществявал връзката на Ата с Афганистан, също потвърждава версията за любовната страст между двамата терористи пилоти. Той живеел в същия апартамент с тях в Хамбург и разказва, че Ата бил безутешен, когато се разделял с Ал Шехи, и непрекъснато се притеснявал дали младият му приятел (Ата е бил 10 г. по-възрастен) е добре със здравето.

Според “Нюзуик” Ал Шехи вероятно

е трябвало

да се вреже

в Белия дом,

където е бил вицепрезидентът Дик Чейни, но заради любовта той насочил самолета към Южната кула и така причинил огромен брой жертви. Според изчисления на инженери след атентатите, ако е била ударена само Северната кула, конструкциите са щели да издържат и нямало да се срутят.