Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАЛИЦА ВАСИЛЕВА
РАЛИЦА ВАСИЛЕВА

След 11 септември Америка тогава загуби своята невинност като една млада държава. Войните се случваха в Европа, но Америка отиваше там, на другите земи, да се бори, и повечето американци се чувстваха защитени от тези два океана. Изведнъж видяха, че и те са уязвими и не могат да се справят с такова зло, с тази идеология, която иска да унищожи не само Америка, но и целия Западен свят. Тогава Америка излезе от своята изолация и протегна ръка на света, и той й протегна ръка.

Този анализ на последиците от 11 септември направи журналистката Ралица Василева по Нова телевизия. Тя разказа своите спомени от работата си в първите дни след атентатите срещу кулите близнаци в Ню Йорк.

Тези атентати промениха Америка, тя разбра, че е уязвима и има нужда от съюзници. Но това промени и всичко - наложи се хората да живеят с т. нар. ново нормално. Да живеем с тази идеология около нас. Заплахите са около нас и не се знае дали някога ще можем да победим тази идеология, коментира Василева.

Такова нещо не бяхме виждали досега, такава жестокост, не знаеш какво са ти скроили, но се върнахме с колегите и поехме работата си, допълни журналистката. Никога няма да забравя как се вряза вторият самолет, а и геройството на хората в четвъртия самолет. Пожарникарите и полицаите, които отиваха вътре в кулите да спасяват хора, докато хората бягаха навън. Никога няма да забравя и близките на загиналите - те искаха да бъдат интервюирани, защото искаха да разкажат и покажат снимки на своите близки, които издирваха. Никога няма да забравя тази човешка мъка. Както и как всички вървяха, целите в пепел.

20 г. в Афганистан са много, 20 г. е достатъчно да градиш демокрация в чужда държава. Проучванията показваха, че американците искат изтегляне от Афганистан.  Никой не очакваше такъв колапс на правителство и армия, коментира още журналистката.

Светът е по-несигурен, с повече заплахи, но и по-развит, имаме начини да намерим разрешение. Просто трябва да се адаптираме към тази несигурност и пак да живеем пълноценен живот, коментира Василева.