Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако не е свързано с менопауза, медикаменти или интоксикация, може да е симптом на заболяване

Потенето нощем създава редица проблеми. То може да се приеме за нормално, ако се случва по време на менопаузата, например. Но е възможно силното изпотяване да подсказва за сериозни патологии като туберкулоза или рак на лимфната система.

Ако през нощта се появи прекомерно изпотяване и продължава известно време, си струва човек да се консултира с лекар и да реагира навреме. Причините за изпотяване са от различен произход. Когато човек е наясно с 9-те основни причини за тежко изпотяване, може да помогне да се реагира бързо и да се предприемат адекватни действия.

1. Хормонални промени по време на менопаузата

Потенето през нощта често се причинява от хормонални промени. За съжаление жените могат да изпитат редица симптоми по време на менопаузата (и точно преди нея), включително внезапни промени в настроението, силно изпотяване и депресивни състояния. Нощното изпотяване причинява много дискомфорт на жената на този етап от живота й. За да се предотврати прекомерното потене, е необходимо да се създадат оптимални условия за сън:

- стайната температура в спалнята да е по-ниска от обикновено;

- прохладен душ преди лягане;

- дрехи, които позволяват на кожата да диша.

2. Киселинен рефлукс

Причина за изпотяване е гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или киселинен рефлукс. При него стомашният сок навлиза в хранопровода и гърлото, като причинява пристъп на киселини. През нощта дискомфортът е по-осезаем поради хоризонталното положение на тялото по време на сън. Потенето нощем придружава симптомите на рефлуксната болест. Приемът на лекарства може да помогне за облекчаване на киселините и прекомерното изпотяване.

3. Обструктивна сънна апнея

Хъркането може да е признак на сънна апнея. Тя провокира смущения в процеса на дишане, което става ускорено и неравномерно, с възможни краткосрочни спирания. Резултатът е силно изпотяване и дискомфорт. За да не се поти човек, а дишането да е стабилно, лекарите препоръчват няколко неща:

• сваляне на излишни килограми;

• спиране на цигарите и алкохола;

• използване на устройства, които стимулират развитието на челюстните мускули.

Ако терапията е неефективна, е възможно да се наложи хирургична интервенция.

4. Хипертиреоидизъм

Друга причина за изпотяване е повишеното ниво на хормони на щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът провокира повишаване на температурата и отделяне на пот в големи количества. Нощното изпотяване в този случай може да се преустанови със специална диета и лекарства. Карфиолът и бялото зеле, ряпата, просото, соевите продукти трябва да се изключат от менюто. Те са причина за неправилно функциониране на щитовидната жлеза и водят не само до потене нощем, но и до стомашно-чревни проблеми.

5. Хипогликемия

Прекомерното изпотяване често се причинява от рязък спад на кръвната захар, което се случва и на здрави хора. Освен кошмари и лош сън, те често се потят нощем. Пациентите с диабет, при които хипогликемията е сериозен проблем, трябва да са особено предпазливи и правилно да дозират медикаментите, които приемат, или инсулина, който си инжектират. Адекватният контрол на кръвната захар може да помогне за избягване на този проблем. Освен стандартните глюкомери има и устройства за непрекъснат мониторинг на глюкозата, които помагат на пациента да спи добре през нощта и да не се страхува, че ще му падне кръвната захар, което е животозастрашаващо за диабетиците. Подобно устройство следи и сигнализира за скокове и спадове на кръвната захар.

6. Туберкулоза

Едно от сериозните инфекциозни заболявания е развитието на патогенна бактерия в човешкото тяло, наречена Mucobacterium tuberculosis. Статистиката сочи, че 9,6 милиона души в света страдат от тази патология, от които всяка година умират 1,5 милиона.

Този симптом не бива да се пренебрегва, тъй като нощното изпотяване е един от признаците на туберкулоза. Потенето поради патология може да продължи няколко месеца, преди бактерията да стане по-вирулентна. Успоредно с това е необходимо да се следят и други съпътстващи симптоми като треска, загуба на телесно тегло и кашлица.

7. Лимфом

Лимфомът е рак на лимфната система, който настъпва вследствие на грешка в производството на лимфоцити, водеща до появата на ненормални клетки. Той е възможна причина за нощно потене. Ако посред нощ потта е навлажнила пижамата и чаршафа, това може да издава онкологична патология. Потенето се случва поради борбата на организма с раковите клетки и съпътстващото повишаване на температурата.

Трябва да се обърне внимание на комплекса от признаци, които често са симптоми на лимфом:

• загуба на апетит и тегло;

• умора;

• нощно изпотяване и сънливост.

Причините за изпотяване могат да са от различно естество, но не бива да се неглижират сигналите на тялото. Консултацията с лекар е наложителна.

8. ХИВ-СПИН

Изпотяването може да бъде и в резултат от заболяване, причинено от вируса на човешкия имунодефицит (ХИВ). В ранните етапи пациент с ХИВ има признаци като умора, силно главоболие, нощно изпотяване и дори обрив. Когато е болен, вирусът има тенденция да образува синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Пациенти с ХИВ твърдят, че никога преди не са се потили толкова силно.

Струва си човек да се консултира със специалист за отличителните симптоми на ХИВ. Сред основните са:

• отслабване;

• изпотяване през нощта;

• възпалени лимфни възли;

• неразположение;

• втрисане.

9. Странични ефекти на лекарства

Страничните ефекти след прием на лекарства също може да са причина за потене нощем. Това се случва при употребата на антидепресанти, антихипертензивни и антипиретични лекарства, което е доказано с проучване. След смяна на лекарството или намаляване на дозата изпотяването изчезва. Корекцията на приема на лекарства зависи от специфичната реакция на тялото на пациента.

Потта през нощта може да се дължи на пристрастяване към хероин и алкохол. Тогава потенето може да бъде елиминирано чрез курс на лечение на тези зависимости.