Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коронавирусът е най-опасен за децата до три годинки и за малки пациенти със съпътстващи заболявания.
Коронавирусът е най-опасен за децата до три годинки и за малки пациенти със съпътстващи заболявания.

Коронавирусът е най-опасен за децата до три годинки и за малки пациенти със съпътстващи заболявания, каза в интервю за "Парламентарен вестник"  руският вирусолог Евгений Тимаков.

"Коронавирусът е най-опасен за деца до три години и за деца със съпътстваща патология, с наднормено тегло, с хронични заболявания. При останалите деца аз лично не наблюдавам усложняване на протичането на вирусната инфекция и в научните публикации, които виждаме, също не се описва", каза той.

Специалистът подчерта, че при някои деца инфекцията може да предизвика като усложнението мултисистемен възпалитене синдром или продължителна температура, а в единични случаи се стига и до смърт. Пост-ковидният синдром при децата се проявява както и при възрастните. Той влияе на централната нервна система и на червата. Той уточни, че не при всички деца има прояви на синдрома, предаде ТАСС.

Според него възможните усложнения от ваксиниране на децата и от преболедуване са съпоставими и лекарят казва, че не вижда необходимост от масова имунизация на децата, защото те прекарват COVID-19 много по-леко от възрастните.