Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изнасят тялото на Микис Теодоракис от дома му. Зад ковчега е Маргарита (с черната рокля), дъщеря на композитора.
Изнасят тялото на Микис Теодоракис от дома му. Зад ковчега е Маргарита (с черната рокля), дъщеря на композитора.

Много тежки са били последните 20 дни от живота на легендарния композитор Микис Теодоракис, споделя дъщеря му Маргарита пред гръцки медии. Тя е сломена от кончината на баща си, който издъхна на 96 г. в дома си в Атина. Трети ден гърците скърбят за своя национален герой, а знамената са спуснати наполовина.

"Той страдаше, не искаше да живее повече. Белите му дробове не работеха", казва тя за последните мигове на великия си баща. По думите й Теодоракис не е можел да говори в последните си дни. "Умираше, молеше ни да го приспим с инжекция. За съжаление умря болезнено", разказва Маргарита пред гръцки медии.
С аплодисменти бе изпратено тялото на композитора от дома му. Множество хора се събраха, скандирайки "Безсмъртен", докато изнасяха ковчега. Теодоракис ще бъде изложен за поклонение в митрополитския храм в Атина.
Сред първите, пристигнали в къщата на композитора под Акропола, са били големият гръцки изпълнител Йоргос Даларас със съпругата си Анна Даларас.

Изнасянето на ковчега с тялото на Теодоракис от дома му е съпроводено с музика от знаменития му балет "Зорба гъркът". Събралите се хора изпращат маестрото с аплодисменти.