Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ива Митева с членове на правната комисия в парламента
Снимка: Николай Литов
Ива Митева с членове на правната комисия в парламента Снимка: Николай Литов

"Ако кажа, че не съм се уплашила в първия момент, ще излъжа". Това каза шефката на парламента Ива Митева по повод сигнала, получен по-рано днес в правосъдното министерство, че ще бъде убита.

После добави, че се страхува по-скоро за близките си и детето си. 

"Може да не е сериозен сигналът, защото той е буквално едно изречение - "Утре ще убия Ива Митева", каза Митева.

 Ние може да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може пък да стане сериозен, каза още тя. Обясни, че такива сигнали са били представени при изслушванията в комисията и въз основа на тях е сложена охрана на много хора в държавата. Затова искаме тази промяна и не приемам упреците че съм популист и дребнава. Просто искаме да преразгледаме лицата, основанията, мотивите, решенията да бъдат мотивирани и да се налага охрана, когато е наложително и трябва да се направи, защото това е огромен разход за държавата, обясни шефката на парламента.

Мисля, че сега съм с достатъчно засилена охрана, посочи още Митева. Надявам се службите да проверят сигнала и да могат да кажат наистина ли има заплаха или не, но доста сериозно ми го казаха, коментира тя.

Митева разказа, че при срещата си с шефа на НСО генерал Емил Тонев той й разказал доста объркано и си тръгнал сърдито, упреквайки я, че няма доверие в службите. Генерал Тонев я уверил, че сигналът е бил докладван в прокуратурата. Малко преди това главният прокурор Иван Гешев заяви, че не е съобщено за него в прокуратурата.

Митева определи като странно, че точно днес, когато е имало силни спорове по закона за НСО, е получен сигнал за заплаха за убийство.