Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите утре ще обсъдят намаляване на сроковете за актуализация на бюджета

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Депутатите утре ще обсъдят намаляване на сроковете за актуализация на бюджета СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Президентските избори ще се проведат на 14 ноември, решиха депутатите днес. Предложението бе прието със 152 гласа "за". 25-има от БСП пък се въздържаха.

Датата за изборите бе избрана още вчера на председателски съвет в парламента. Единствено против нея тогава се обявиха ГЕРБ и БСП. Те поискаха датата на президентските избори да бъде 7 ноември. Днес в залата обаче депутатите на ГЕРБ подкрепиха вотът да се проведе на 14 ноември, а БСП се въздържаха.

С дата 14 ноември, евентуален балотаж за президентските избори ще се проведе на 21 ноември.

Предстои, след като БСП върне и третия проучвателен мандат за правителство на президента Румен Радев, той да реши кога ще бъдат следващите парламентарни избори. Както "24 часа" вече писа, партиите имат различни мнения за това дали изборите трябва да са 2 в 1 с президентските. "За" изборите да се проведат така са БСП, "Има такъв народ" и ГЕРБ. Според "Демократична България" пък избори 2 в 1 са неизбежни, но може би не са най-добрият вариант. А държавният глава се обяви против такава идея, защото не било в духа на конституцията и щяло да постави него и вицето му Илияна Йотова в по-неизгодна ситуация, но допусна, че това може да се направи с цел пестене на пари.