Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от старите сгради са с повредена защита

Твърде мистериозно звучи статистиката, че мъжете много по-често са страдали от мълнии. Оказва се, че 70% от пострадалите са от силния пол.

Обясненията не са в научната сфера. Едно от тях е, че нежната половинка на човечеството се страхува повече от подобни природни бедствия и се крие в сграда веднага щом забележи наближаването им. А мъжката част от човечеството не се притесняват толкова.

"Имаше един случай отпреди 3 - 4 години в района на Рибарица. Двама младежи от смесена компания излизат на терасата, мислейки си, че под козирката са защитени. Искат да погледат мълниите, но в този момент една от тях пада близо до тях и двамата загиват. Ако бяха в къщата, нямаше да се случи", разказа проф. Георги Рачев.

Но тук се появява друг проблем – не всички сгради дори в София разполагат с мълниезащита. Съвременните не могат да ги пуснат, без да отговарят на условия срещу природни бедствия. В част от старите системата против гръмотевици и светкавици e разваленa.

"В кооперацията, в която живея в столичния квартал "Лозенец", мълниеотводът не работи от много години. Може да се работи по този въпрос и да се помисли дали не трябва особено по-високите сгради да бъдат инспектирани отново. За да се види доколко мълниезащитата им е надеждна", каза още проф. Рачев.