Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трудно се усвоява, във високи дози повишава холестерола и се утаява в организма като токсини

Спорът за опасностите и ползите от палмовото масло не стихва от няколко години.

Тъй като много от съвременните хранителни продукти съдържат палмово масло, добре е внимателно да се четат етикетите на различните видове бисквити, торти, сладкиши и други тестени изделия, за да проверите какъв е съставът им.

В изобилието от артикули по рафтовете на магазините е трудно да се ориентира човек, но когато прочете съдържанието на даден продукт, в повечето случаи желанието за покупка бързо се изпарява. Ето защо много жени предпочитат сами да приготвят бисквити, кейкове и торти.

Защо е полезно и

защо се добавя към храната?

Палмовото масло се извлича от плодовете на маслодайните палмови дървета. Те първо се сваряват, след това се изстискват. Естественото масло е течно, оранжево-жълто на цвят, има приятен аромат и сладък вкус. Втърдява се при температури под 30 градуса. Това е палмовото масло, което се прилага в промишлеността. Съставът му е подобен на този на животинските мазнини. Съдържа палмитинова киселина в големи количества. Има и други наситени и ненаситени мастни киселини в него: олеинова, стеаринова, лиолова, арахидна, лауринова, миристинова. Източник е на витамините D, E, K и други полезни вещества като лецитин, коензим Q10, фитостероли, фосфор, магнезий.

Продуктът е много калоричен. Енергийната стойност на 100 г масло е приблизително 900 ккал.

Умереното използване на палмово масло има положителен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове, компенсира липсата на витамин А. Препоръчва се да бъде включено в менюто при различни очни заболявания, тъй като помага за нормализиране на вътреочното налягане, подобрява кръвоснабдяването на очите, предпазва лещата, ретината и роговицата на очите.

Палмовото масло е полезно за профилактика и лечение на синдрома уморени очи, глаукома, слепота, катаракта. Помага за справяне с възпалението на стомашно-чревния тракт, насърчава бързото заздравяване на стомашната и чревната лигавица, има стимулиращ ефект върху образуването и отделянето на жлъчка и предпазва от натрупването на излишни мазнини в черния дроб.

Палмовото масло се препоръчва да бъде включено в менюто при дискинезия на жлъчката, холецистит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, колит и ентероколит, затлъстяване, диабет, бронхиална астма, туберкулоза, чести настинки.

Растителното масло облекчава колпит, вагинит, ерозия на шийката на матката. Използва се за медицински тампони. Ефективно лекува рагади, които често се появяват по зърната на кърмачките.

Продуктът е подходящ за деца

Веществата, които се съдържат в маслото, са полезни за костите, зъбите, ставите, мозъчната и нервната тъкан, зрителните органи. Те повишават и защитните сили на организма.

Растителното масло укрепва паметта, концентрацията, подобрява умствените способности, при нервни и психични заболявания, усилва имунната система.

Ефикасно е при лечение на псориазис, рани от залежаване, трофични язви, порязвания, изгаряния – нанася се върху увредените участъци от кожата.

В козметологията палмовото масло заема достойно място. Прилага се в препарати за тен, кремове, шампоани и гелове.

В хранителната индустрия палмовото масло се използва за приготвяне на продукти с доста дълъг срок на годност. Включва се в състава на глазури, маргарини, кондензирано мляко, крекери, крутони, бисквити и други сладкарски изделия.

Каква е вредата?

Диетолозите казват, че прекомерните количества от този продукт нарушават нормалното функциониране на храносмилателната система. Палмитиновата киселина, която е в голям процент в този продукт, принадлежи към наситените мастни киселини, повишаващи нивата на лошия (LDL) холестерол в кръвта. Именно той причинява съдова тромбоза, атеросклероза, сърдечни и съдови заболявания.

Има твърдения, че за човешкото тяло е почти невъзможно да обработва и усвоява палмово масло. Точката на топене на продукта е 40 градуса, а телесната ни температура е 36,6. Маслото трудно се отделя от тялото, повечето от него се утаява под формата на токсини.

Страдат съдовете, червата и другите вътрешни органи. По същия начин свинската мас не се разтваря в хранопровода. Ето защо тя не бива да се консумира в големи количества.

Въпреки негативните факти палмовото масло продължава да се използва в производството на продукти като шоколад, кондензирано мляко, сладолед, преработени и твърди сирена, сладкарски изделия, които децата много обичат.

Говори се, че

няма палмово масло в състава на млечните продукти

с нисък процент масленост. Това означава, че колкото по-висок е процентът на мазнини, толкова по-внимателно трябва да се чете съставът на продукта. Надписът на етикетите: „съдържа растителна мазнина“ предполага наличието на палмово масло в продукта.

Оказва се, че ако палмовото масло се приема в малки количества, то е от полза. Но изобилието от мастни продукти, каквито и да са те, вреди на организма.

За да останете здрави, спазвайте определени правила:

• консумирайте възможно най-малко сладкиши, сладолед, евтин шоколад;

• проучете състава на продуктите, които купувате. Надписът „растителна мазнина“ е сигнал „Внимание!“;

• продукти с дълъг срок на годност, като правило, съдържат голямо количество палмово масло;

• откажете се от бързото хранене.