Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светци или шарлатани са българските пророци

Всички освен Кортеза са в конфликт с Църквата и съобщават главно за миналото, за бъдещето говорят мъгляво

Има една закономерност - българските прорицатели знаят в детайли миналото на всеки човек, а за бъдещето могат да предсказват само негативни събития като катастрофи и болести. Няма човек, който да не си е задавал въпроса каква е "технологията" на ясновидството. Как тези специални хора успяват да се "разхождат" из миналото и бъдещето, откъде черпят своята информация?

Каквото и да си говорим, към днешна дата Ванга вероятно е най-популярната българка в света. По-известна от Стоичков и Кристалина Георгиева, взети заедно. През 60-те години името на Ванга се споменаваше с респект по махленските тлаки, седенки и софри. Особено популярна беше историята как един милиционер отишъл при нея с "лоши" намерения (може би да я арестува?), но Петричката врачка му казала: "Недей да ми се петелчиш, ами си ходи у дома, оти момчето ти го блъсна един камион!" И било вярно, цъкаха с език майките и бабите ни. От онова време хората знаеха, че като тръгнеш към Петрич, предната нощ трябвало да си спал върху бучка захар. За да можела Ванга да ти гледа по-добре.

Своите паранормални способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. През 1966 година на Държавния научноизследователски институт по сугестология е възложено да изследва феномена Ванга. През следващите пет години в него са извършени анкетни проучвания на близо 7000 души, които са посетили Ванга. Резултатите показват, че на 70% от хората Ванга познава миналото, настоящето и бъдещето.

Ръководителят на института проф. Лозанов се заема с проучването и на дядо Влайчо. Прави няколко изследователски сеанса с него, но

не успява

да разшифрова "технологията"

на неговите ясновидски способности. Пророческата му дарба също се проявила като резултат от тежко боледуване през 1920 година. Необикновен сън отвежда духа му далеч над земята. Незнайна сила го въвежда в бяла мраморна стая, където го очакват учениците на Господ.

"Апостолите ме видяха и ми говориха. Аз чух разговора им. Каза някой от тях: "Ще го върнем на земята и ще му помагаме, но кой от нас ще бъде?" Те избраха първомъченик Стефан. И аз тръгнах по същия път", споделя Влайчо пред свои родственици. Показателно е, че коньовският пророк става последовател на ересиарха Петър Дънов. Казват, че лично "Учителят" го посочил за свой наследник. По онова време Влайчо помагал на партизаните. След болшевишкия преврат пък помогнал на едни царски офицери и така "изгорял" – комунистите го пратили за 5 години в лагера в Белене.

Един от най-големите фенове

на дядо Влайчо

е настоящият несменяем кмет на Нова Загора. Ето разказа на Николай Грозев:

"Бях на 20 години, когато за пръв и последен път през живота си срещнах този човек. Имаше много хора, чакащи пред къщата му, но за мое огромно учудване той ме извика по име. Без да ме познава! Тогава бях 20-годишен и тренирах футбол. Играех в юношите на "Сливен" и го попитах дали от мен ще стане добър футболист. И той ми каза с топка да не се занимавам, защото ще претърпя 5 операции. Впоследствие имах пет хирургически интервенции. Дядо Влайчо също така ми каза неща, които ми се бяха случили преди това. Той ги знаеше с пълна конкретика и ми ги каза едно по едно."

По този начин пророкът "взема акъла" на Николай и се превръща в единствения авторитет в живота му. Преди да стане кмет, той работи дълги години като автомобилен инструктор. Но когато застава зад волана на Новозагорска община, решава да се отблагодари подобаващо на своя кумир. Издига в родното му село Коньово бронзов паметник, прави и музейна сбирка. А наскоро му съгради и нещо като пантеон, който нарекоха Дом на доброто. Николай Грозев е същият оня кмет, който влезе в жълтите хроники с ръсенето на чували захар по пътищата на общината, за да намалеят автомобилните катастрофи.

Нека си припомним и "преподобна" Стойна, която също дължи дарбата си на нещастие в детството. Но първо да уточним –

названието "преподобна"

категорично не трябва да се използва по адрес на феномена Стойна Хазнатарска. Най-малкото защото тя никога не е приемала монашески постриг и монашеска схима. А действителността на нейната святост е друг въпрос.

Ето нейната история накратко – тя се ражда на 9 септември 1883 г. в с. Хазнатар, Серско. На 7 години заболява тежко от шарка, никой не очаквал детето да оцелее. Но една вечер родителите й видели в стаята, където лежало болното им момиченце, някаква светлина. Открехнали вратата и чули, че Стойна говори с някого, макар стаята да била празна.

Решили, че вече си отива и затова бълнува. Но момичето им казало, че вече е здраво, благодарение на помощта на св. Георги.

След чудното изцеление момичето останало сляпо. Но започнало да сънува пророчески сънища. По-късно Стойна напуска родното си село и се приютява в храма "Св. великомъченик Георги" в с. Долна Сушица, Мелнишко (сега с. Златолист).

Тя била снажна, русокоса жена; никога не се е омъжвала, ходела облечена само в черно и затова

местните я наричали Стойна Калугерята

Хранела се само с плодове и хляб. Тя имала пророчески и лечителски дарби и помагала на хората. Всъщност лекувала хората с билки. През 1931 г. италианският консул чул за нея и дошъл да я види. Стойна му разказала подробности не само за неговия личен живот, но и за страната му, за предстоящата световна война. Той бил толкова изумен, че накрая й целунал ръка.

Но най-зрелищно за околните било умението на Стойна да лети. В средата на храма "Св. Георги", току пред олтара имало мраморна плоча, на която бил изобразен двуглав орел. Най-вероятно това бил гербът на Вселенската патриаршия. Стойна имала обичай да застане върху тази плоча, за да се помоли. И тогава се издигала над земята и така оставала известно време. Така са я виждали случайни богомолци.

Но дали левитацията е неопровержимо доказателство за святост?

Ето какво разказва старецът авва Зосима за света Мария Египетска, която срещнал в Йорданската пустиня: "След някое време, като повдигнах очи, видях я издигната на лакът от земята; тя стоеше във въздуха и се молеше". Нещо повече, св. Мария можела да ходи по водата!

Но случаи на левитация има и при схизматичната Римокатолическа църква. Съдбата на монахинята кармелитка Тереза Авилска е твърде подобна на нашата Стойна. След тежко боледуване започва да има видения. А за дарбата си да лети тя разказва така: "Възнасянето ме връхлита като удар, неочакван и рязък, и преди да мога да събера мислите си и да дойда на себе си, облаците сякаш ме понасят в небесата или могъщ орел ме носи на крилете си." Свидетели на един неин полет веднъж стават 230 католически кюрета. Тереза Авилска живяла през ХVI век.

А най-ефектни са полетите наяве при някои изпечени магьосници. Така например св. свещеномъченик Киприан, преди да повярва и да стане християнин, изучил в продължение на 30 години всички дяволски хитрости: той постигал различни бесовски превъплъщения - можел да се превръща в каквото пожелае, научил се да предизвиква бури и дъжд, да вълнува морето, а също и да лети.

Нека обобщим – левитацията определено не е категорично

доказателство за

истинска святост

А къде можем да открием еталон на такова освещаване на човека, което да го уподоби почти изцяло на Бога? Дядо Влайчо вече ни посочи такъв пример – Йоан Кронщатски. С две думи – в края на ХIХ отец Йоан бил най-обичаният свещеник в Русия.

Роден в свещеническо семейство, той

израснал в атмосфера на ревностна религиозност

Нещо повече – бил изключително милостив, сърцето му преливало от любов към ближния. Когато започнал да служи в кронщатския събор "Андрей Първозвани”, нерядко се прибирал вечер вкъщи бос и полугол, раздал и собствените си дрехи и обувки на нуждаещите се бедняци.

Именно поради неговата силна вяра и безусловна любов молитвите му били изключително силни – възкресявали дори мъртъвци! От цялата страна пристигали писма и телеграми за отец Йоан с молби за изцеление. Той се помолвал на Бога и възлагал ръце върху купчината писма пред себе си. И чудото ставало!

Сега можем да направим разликата между българските пророци и руския чудотворец, който беше канонизиран през 1990 година от РПЦ. Дядо Влайчо е дъновист. Кортеза е продукт на спиритизма. Стойна също е "опакована" в нездрава мистика - съновидения, левитация. За нея няма информация дали редовно се е изповядвала пред свещеник и се е причестявала с Христовите тайни. Напротив – има информация, че хора от околните села са

ходели при Стойна

да се “изповядват”

Нещо абсолютно нередно и противоканонично! Вангелия Гущерова на думи и по кръщение е номинално православна, но лекомислено се е доверила на тайни сили. "Ох, пуснаха ме силите! Когато големите сили решат да заговорят през моята уста, става ми лошо." Това признава самата Ванга пред племенницата си.

Масово българите не искат да знаят "поповете", но са шашнати от това, че дядо Влайчо им е "познал всичко". Каква е "технологията" на това гадателство? Обяснението, разбира се, е в Книгата на книгите – Библията. В нея е описано, че първо Бог сътворил невидимия свят, тоест ангелските чинове. Тези същества са безплътни и невидими за човешките очи, но притежават огромни способности. След грехопадението на най-висшия ангел – Луцифер, който пожелал да седне на Божия престол – той увлякъл след себе си още милиони ангели.

Те били прогонени от архангел Михаил и неговото воинство от Небесата и така се превърнали в паднали ангели или демони. Тяхната участ е известна – след Страшния съд те ще бъдат хвърлени в Огненото езеро. Смисълът на техния сегашен живот е да изкушат колкото може повече хора, да ги тласнат към грехове, за да споделят тяхната участ в ада. Ето защо към всеки човек е "прикрепен" по един демон изкусител, който му внушава греховни помисли. Но всеки кръстен православен християнин си има и ангел пазител, който го води по пътя на доброто.

Ето защо дори когато си мислим, че сме абсолютно сами, с нас има поне трима невидими свидетели на нашите дела: демонът, ангелът и Светият Дух. Тази информация падналите ангели съобщават на своите хора – като дядо Влайчо и баба Ванга. За да могат да те шашнат и да им се довериш. Затова тези служители на мрака знаят в детайли миналото на хората. Но какво ще се случи в бъдещето, те не знаят. Единствено Бог Отец знае какво и кога точно ще се случи със света. Обърнете внимание, че българските "пророци" познават само предстоящи негативни събития – катастрофи, болести. Това е така, защото тези "случки" са предизвикани от самите демони. Но новозагорският кмет дотолкова е впечатлен от "пророчеството" за своите 5 операции, че признава за бог единствено дядо Влайчо! А за Църквата не иска и да чуе. Така работят рогатите. Това е и обяснението защо Ванга, например, е познавала 70% от бъдещето.

Някой може да каже: добре, но

къде да открием днес хора

като св. Йоан

Кронщатскй Ами къде – в Рилския манастир. Св. Йоан продължава да твори чудеса. Или в Руската църква. Св. Серафим Софийски Чудотворец не е отказал помощ на никого. Имаме и един непризнат светец, твърде подобен по делата си на св. Йоан Кронщатски. Става дума за отец Евстатий Янков от Чепеларе, убит от комунистите през 1952 година, който търпеливо очаква часа на своята канонизация. Ако пък наистина сте твърдо решени да откриете жив светец, стягайте раницата и заминавайте за Атон. Освен ако не сте жена.