Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Йорданова, шеф на комисията "Магнитски"
Надежда Йорданова, шеф на комисията "Магнитски"

ДАНС ще готви отговор и на въпроса финансирани ли са от чужбина протестите от миналото лято

След настоятелни въпроси има ли сегашни депутати, които са получавали пари от лицата в американския и българския списъци „Магнитски“, едноименната комисия реши да се попитат официално ДАНС и прокуратурата.
На днешното си заседание, специалната комисия изслуша зам. - председателя на ДАНС Станислав Станчев и подуправителя на БНБ Радослав Миленков.
Според Станислав Станчев, Върховната касационна прокуратура не е позволила на ДАНС да оповести информация за бившия депутат Делян Пеевски, заяви пред депутатите той. Информацията е била предоставена на държавното обвинение.

Станчев направи уговорката че, агенцията би могла да предостави данни по случая, но само ако получат разрешение и има документ, потвърждаващ това. Станчев не даде информация по останалите лица от списъка, заради опасения, че така ще стане клиент на прокуратурата. Той увери депутатите, че всичко, което им е вменено от закона било направено.
Според Атанас Славов от „Демократична България“ в момента срещу Пеевски има прокурорска проверка, а не разследване, поради което е неправомерна забраната да се изнася информация за бившия депутат.
От "Има такъв народ" отново поискаха информация дали има свързани лица с Божков и Пеевски, които да са финансирали средства за протестите. Тома Биков от ГЕРБ пък поиска отговор на въпроса има ли сегашни депутати, които имат връзка с лица от списъка "Магнитски".
Шефката на комисията Надежда Йорданова заяви, че не е изненадана от казаното от ДАНС в зала. "Предвид наличието на следствена тайна, отказват да дадат информация". Тя повтори тезата си, че обществото има право да знае какво се е случило и защо контролните системи в България не са сработили и ни беше зашлевен шамар, защото не работим добре.
Йорданова обяви и, че е изключително притеснена за това, че държавното финансово разузнаване и БНБ не виждат проблем.

"След санкциите по "Магнитски" направихте ли нова оценка за това дали и колко са ефективни тези системи, които до 2 юни явно сте считали за ефективни", попита тя подуправителя на БНБ Радослав Миленков. 

От отговора му стана ясно, че ще се прави преглед на оценките на риска, а терминът "корупция" бил неясно дефиниран в българското законодателство.

"Вие видяхте реакциите и на финансовото разузнаване, и на подпуправителя на БНБ. Аз съм изключително обезпокоена, че те проблем не виждат. Вие да чухте, че след 2 юни са започнали проверки, за да установят как така не са сработили мерките. Аз не чух такова нещо. Още по-притеснителното е, че активната информация за рисковите сделки е започнала да идва след 2 юни", добави Йорданова и поясни, че е недопустимо да чакаме международните ни партньори да ни вършат работата.
Пред комисията стана ясно още, че ДАНС не може да разкрие и дали финансовото разузнаване знае за изтеглените от избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков 60 млн. лв. Отговорът на този въпрос се ограничи до това, че има подаден сигнал за това при тях и че по него се е работило.