Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"България стана неуправляема държава. Пропорционалната система изчегърта парламентаризма. Следващите предсрочни избори ще са пролетта. Радев не може да разпуска парламента след 22 октомври", пише във фейсбук бившият конституционен съдия Георги Марков.

И продължава: "Пропорционалната избирателна система, с нисък праг за влизане в парламента от 4% и за коалиции, е окончателно изчерпана. Ще се скъсаме от избори до дупка - правителства може и да се съставят, но няма дълго да могат да управляват. Защото няма да имат стабилно парламентарно мнозинство зад гърба си.

България е в трагикомедия. Коалицията на Корнелия ще ни спасява с коалицията на Мая - съответно с 36 и 13 депутати. Те ще борят чумата, те ще се изпъчат пред султан Ердоган да спира афганистанците, те ще свалят цените и т.н. Тъжно и смешно.

България трябва да се върне към решението на кръглата маса от 1990 г., прието пред очите на цяла България - избирателната система да е смесена 120 на 120. Трябва да се възстанови и методът Д'Ондт при разпределяне на мандатите. Прагът за влизане в парламента за коалции трябва да е поне 6%. А машинното гласуване да го оставим да се прилага в Третия свят."