Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Янев
Стефан Янев

„Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим", заяви служебният премиер Стефан Янев в сутрешния блок на Нова тв. И добави, че партиите не разбират нуждите на своите избиратели. Би се включил във всеки един проект, който работи за България. 

„Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим”, добави Янев.

По въпроса дали ще бъде отново служебен премиер и ако мандатът на БСП се провали, той отговори: „Ако е необходимо, мога да изпълнявам ролята на премиер и в едно следващо служебно правителство. Все пак това е решение на президента”.

Що се отнася до организацията на изборите и дали те ще са 2 в 1, Янев заяви, че държавата е готова за всякакви случаи. Но ако вотът е заедно с този за президент, ще се наложи да се купят нови машини, както и да бъдат пренастроени.

По отношение на политическата криза бившият съветник на Румен Радев смята, че тя е перманентна и това важи и за политическото лидерство и представителство. "Има липса на връзка между партиите и обществото. Гражданите не се чувстват достатъчно добре представени от политиците. Именно тази ниша може да бъде запълнена от едни евентуални нови политически проекти”, обясни Янев.

Той отговори и на въпрос за списъка „Магнитски”. Мнението му е, че „българският списък” е само информативен и има за цел да предупреди фирмите да бъдат достатъчно предпазливи. Той вече си изиграл ролята.

Във връзка със задаващата се мигрантска вълна служебният премиер и информациите за изпратен контингент в Косово, служебният премиер заяви:

„Взето е решение за задействане на един механизъм на НАТО за бързо реагиране. Тази готовност е 24 часа. От Афганистан вече са изведени определено количество граждани, които са работили с американското правителство. В необходимост за осигуряването на тяхната охрана и защита, НАТО създава такъв контингент. Там е предвидено да има и лекари, и психолози. Това е хуманитарна операция с ограничен мандат”, каза още той.

„Всички анализи сочат, че ситуацията ще предизвика сериозна мигрантска вълна. Ние работим активно в това направление и вече сме взели адекватни мерки”, обясни премиерът.