Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

ИБГНИ не дава подкрепа за правителство на всяка цена, но подкрепят социалистите бюджета да се гледа по-бързо

Срещите на лидерите на партиите от протеста - съпредседателят на ДБ Христо Иванов и на ИБГНИ Мая Манолова с лидера на ИТН Слави Трифонов са се състояли в офиса на шоумена, защото той не ходел никъде другаде и не искал да са на друго място. 

Това разказаха пред журналисти Манолова и адвокат Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

На въпрос защо срещите са били в офиса на Трифонов, Хаджигенов каза: Защото той не ходи никъде другаде. Затова. Не приемаме идеята за фейсбук или телевизионна република, било тя и по БНТ. Неофициалните разговори г-н Трифонов бе така любезен да ги плесне като официални, опитвайки се да намести някаква хипотеза, в която видите ли е имало разговори.

Г-н Трифонов ми се обади и ме помоли да отида в неговия офис. Той избягва появата на публични места, има своите аргументи, съобразих се с тях. Срещата беше на 7 август, дни преди да се гласува кабинета на ИТН. Неговото настояване беше да подкрепим предложението. Обясних как може да стане третия мандат - само и единствено, ако отново седнем на масата и ние, те и ДБ, определим приоритетите и им сложим ясни срокове, след което да подпишем споразумение. Това е. Ние не сме искали в нито един от разговорите постове, позиции и да парцелираме властта. Срещата с г-н Трифонов е била една, по негова покана. Защо той прецени, че трябва да спекулира с тази среща, е негова отговорност, каза Манолова.

Той нямаше какво друго да ни каже. Той каза, че не приема ултимативно, защото това било любов. Аз не виждам любов при него, защото той чисто ултимативно на два пъти ни представи кабинет и понеже разговори нямаше, той се опита да извади такъв тип срещи, допълни я Хаджигенов.

Ясно е, че политиците трябва да си говорят. В основата на нито една от тези срещи не е стоял човек от ИБГНИ, коментира още Манолова. Тя припомни, че зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов също сам ги поканил за срещи в парламента.

"Спекулацията по отношение на репликата спрямо г-н Христо Иванов, беше отново в резултат на моето настояване. Винаги съм говорила една и също, че е възможно правителство само, ако трите партии се разберем и седнем около една маса. Тъй като твърдението на Тошко Йорданов беше, че е абсурдно да се седне на една маса с Христо Иванов, защото той иска да кадрува регулаторите, след като няколко пъти обясних, че когато те се избират в парламента, е право на всяка парламентарна група да предложи членове в тях и на ВСС. Затова въпросната реплика беше - обещайте му и ще го излъжете, защото това не зависи от вас, той има право на хора в регулаторите", каза Манолова.

И понеже Борисов също се упражнява върху тези срещи - той твърдеше, че първият му кабинет е между ГЕРБ и патриотите, правителство на малцинството, след това в разгара на протестите освободи министри на ДПС. Публично известно е, че там имаше министри на ДПС. Как се оказаха там? В резултат на какви разговори. Човекът, който ни спести и къщата в Барселона, и Мата Хари, би следвало да е малко по-обран в изказванията си, каза още Манолова.

По-рано от партията проведоха среща с БСП, на която се разбраха, че ако не се събере подкрепа за кабинет на социалистите с третия мандат, ИБГНИ ще подкрепят предложението им актуализацията на бюджета да се направи по-бързо.

Можем да съкратим срока за предложения между двете четения от 7 септември на петък. Така до по-следващия вторник ще можем да го разгледаме в комисии, а след това и в пленарната зала, коментира Манолова.

Ние сме готови с нашите предложения, бихме подкрепили ваше искане да се съкрати срокът между двете четения. Тук освен минимална пенсия от 369 лв. плюс ръст на социалната пенсия за възраст и за инвалидност, ще настояваме втората година от майчинството да е в размер на минималната заплата, става дума за 36 хил. майки. Ще настояваме да бъде подкрепен и туристическият, и транспортния бранш, допълнителни 70 млн. лв. за земеделските производители, за производителите на плод и зеленчук и др. И да бъдат подкрепени хората, които се справят с горските пожари, тъй като служубния кабинет не е очаквал мигрантска криза, да бъдат заделени средства и за полицаите и охраната на границите, коментира Манолова.

От ИБГНИ поискаха подкрепа от БСП за това в оставащия живот на парламента да се започне съдебната реформа - да се закрият спецсъдилищата и спецпрокуратурите, а бюрото за защита към главния прокурор да мине под шапката на Министерство на правосъдието. Освен това поискаха подкрепа и за това  да се отложи с една година. вдигането с 30% на сметките за вода от 1 януари.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди, че в тези си искания двете партии си съвпадат и затова имат тяхната подкрепа.

Дали сега е времето да се гледа и планът за възстановяване в парламента бе още една от темите. Според Нинова няма да стигне времето за това, но не пречи да се опита, но според Манолова и това може да стане, или поне планът да бъде разгледан в комисии, преди да се внесе в Брюксел от служебния кабинет.

Ние бяхме заедно на протестите и сега очакването беше, че формациите, които са изпратени в парламента, ще успеят да подкрепят едно редовно правителство, което да изпълни исканията от протеста и да държим на разстояние от властта ГЕРБ и ДПС. Но след изявлението на г-н Слави Трифонов онази вечер е ясно, че мнозинство от формациите на протеста не може да бъде сформирано. Той не пожела да поеме отговорност, прави го за трети път. Ние не бихме подкрепили правителство на всяка цена. Правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС е невъзможно да подкрепим. Ако виждате формула извън гласовете на тези две формации, ще го подкрепим, каза Манолова на Нинова.

Не разбирам въпроса за подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Не водим разговори с двете партии, категорично сме заявявали, че не искаме тяхната подкрепа. Нека извадим това пред скоби и да не се правят внушения, призова Нинова.

Това не беше упрек, това е елементарна математика. За съжаление, правителство без гласовете на ИТН, ще стане с тези на ГЕРБ и ДПС. Ако имахме съмнение, нямаше да сме тук с вас. Ще работим с вас и за бюджета. Без вас съдебна реформа не може да се започне, отвърна й Хаджигенов.