Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Не съм посещавала офиса на Трифонов, нито чужди такива. Всички разговори съм водила публично, каза Нинова

Лидерът на БСП предупреди протестните партии, че отсега си минират възможността за разговори в следващ парламент

БСП ще задържи мандата и няма да го върне веднага на президента. Целта на партията ще е през това време да се направи последен опит за съставяне на кабинет или партиите да успеят да приемат актуализацията на бюджета.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Днес в 14 ч. тя ще проведе първа среща за кабинет и по актуализацията на бюджета с "Изправи се БГ! Ние идваме!. 

По-рано от ИБГНИ съобщиха, че не виждат смисъл да се преговаря за правителство с БСП, след като евентуалният им кабинет не среща подкрепа от останалите протестни партии - "Демократична България" и "Има такъв народ". Затова и представителите на партията щели да се отзоват на поканата за разговори на Нинова, но не искат да обсъждат кабинет, а актуализацията на бюджета.

За избор на правителство трябват 121 гласа, ние имаме само 36, затова потърсихме подкрепа. Според публичните изказвания на колегите от трите протестни партии, те не искат да подкрепят такова правителство, каза Нинова. Тя напомни, че от партията са предложили писмено споразумение за кабинет с мандата на БСП, който да бъде начело на страната през зимните месеци, когато се очакват пик на коронавирусната вълна, а и пред заплахата от натиск на мигранти.

Очевидно е, че след интервюто на Слави Трифонов настроенията се променят, коментира Нинова.

В интервю за БНТ в петък Трифонов обяви, че в следващия парламент на всяка цена трябва да се излъчи кабинет. Лидерът на БСП обаче предупреди останалите протестни партии с думите: Един съвет към колегите от трите партии - продължават с взаимните обвинения, нападки, обиди, търсене на вини, вадене на разговори от офиси, министри. Това е непродуктивно. Залагате мини и пред следващия парламент и отсега си залагате невъзможност за нормален, колегиален и държавнически разговор. Малко по-смирени емоции, разум и отговорност.

Нинова подчерта, че в интервюто си Трифонов говорил за избори. Имало обаче по-важни неща от това, като актуализацията на пенсиите, да се дадат пари за медиците на първа линия, за лекарства, защото "Ремдесивирът" за болните от коронавирус свършвал, за охрана на границите и т.н.

Имаме избор - да върнем мандата или да го задържим. Ние избрахме второто, каза Нинова.

Нямаме никакво намерение, ако днес се потвърди, че нямаме подкрепа, да го държим в неразумен срок. Поканата към протестните партии остава - тяхно е решението дали да дойдат, но искаме в публични срещи пред вас да се заявят позициите си. Тук в Народното събрание да кажат кой иска редовен кабинет, кой не иска и защо.
На тези срещи, ако не постигнем съгласие, поне да проявим разум и да формираме мнозинство на промяната, което в кратки срокове да направи актуализация на бюджета, призова Нинова.

Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен веднага да разпусне парламента и така няма да има актуализация на бюджета. Вчера Бойко Борисов заяви, че при положение, че другите партии не ни подкрепят и не искат да говорят с нас трябва да върнем мандата веднага, каза Нинова. Тя напомни, че лидерът на ГЕРБ казал и, че БСП е изолирана. "Преди да давате оценки на другите партии си отговорете на въпроса защо никоя от партиите не разговаря с ГЕРБ и кой днес е в тотална изолация? Ако гледате на това като на игра, която играхте 12 г., ние гледаме на него като отговорност", обърна се Нинова към Борисов.

Лидерът на БСП каза, че една от стъпките на партията, ако не получи подкрепа, ще е да поиска да се съкратят сроковете между първото и второто четене на бюджета, защото сега срокът за предложенията е 7 септември. Това означава, че едва след това той ще се гледа в комисии, а по-късно ще се приема и в пленарна зала. Макар според решение на конституционния съд за третия мандат да няма точно 7 дни, то според решение на Конституционния съд, той може да се задържи малко повече, но "в разумни срокове", напомни Нинова.

Ако някой си мисли, че ще го бавим до декември, се лъже, каза тя.

Ако трябва, ще предложим извънредни заседания. Има партии и сили, които искат бързо връщане на мандата и хвърляне на хаос в държавата. Няма да го позволим. Отговорността сега е в нас, каза още тя.

Като обозрим срок за връщане на мандата, ако не получим подкрепа, виждаме времето между 10 и 15 септември, продължи Нинова.

Не съм посещавала офиса на Слави Трифонов, нито офисите на който и да е друг лидер или партия. Всички срещи сме провеждали тук в парламента, прозрачно и публично. Ние така разбираме политиката, каза още лидерът на БСП. Тя призова и съпредседателя на ДБ Христо Иванов да не се прехвърля топката и да не се хвърлят взаимни обвинения.