Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Разговаряхме наскоро със Слави Трифонов, ще го поканим на преговорите, каза лидерът на БСП

Без "Има такъв народ" не може да има кабинет и стабилно мнозинство. Те са първа политическа сила. Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова, която малко по-късно днес ще получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Тя обясни какъв ще бъде подходът на БСП при водене на преговорите - първо ще се направят срещи поотделно с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме!". След това ще бъде инициирана обща четиристранна среща.

На въпрос дали за участие в преговорите ще бъдат поканени лидерите на формациите, Нинова отговори: "Важно е да бъдат и лидерите, трябва да се поеме лидерска отговорност".

Запитана дали ще бъде поканен и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, Нинова потвърди, че той също ще бъде поканен. Тя призна, че наскоро е разговаряла с Трифонов, но отказа да разкаже подробности.

"Трябва да се опитаме да намерим общото и да изгладим различията, които се появиха при първите преговори за съставяне на правителство с първия мандат. Тогава с "Има такъв народ" постигнахме съгласие какво трябва да се прави, кои са важните политики, после се появиха противоречията при предложения състав на кабинет. За нас са важни първо политиките, след това персоналният състав на кабинета. Имаме добра база - да стъпим върху този документ, около който се обединихме при първите преговори, част от който са важните политики за всяка от партиите", обясни Нинова.

Според нея ролята на БСП в момента е да бъде медиатор и да тушира противоречията, които са се появили при първите преговори между формациите. Тя подчерта, че трябва да има политически документ с "подписи и черно на бяло какво ще се прави". След това ще бъде отворен и разговорът за кандидати за премиер и министри.

"Всички опции са отворени. Всеки, който има кандидатури за премиер и за министри, ще може да ги предложи. След това заедно трябва да решим кои са най-подходящите кандидатури", уточни Нинова и отново заяви, че тя няма да бъде кандидат за министър-председател.

"Длъжни сме да направим всичко възможно, защото страната се нуждае от редовно правителство. Трябва да положим максимални усилия - да водим преговорите мъдро, разумно, диалогично, защото при първите преговори колегите допуснаха грешки да се нападат лично", каза Нинова.

Тя допусна опцията евентуален редовен кабинет да бъде с предварително договорен срок за изпълнение на задачите. Това обаче зависело от разговорите и тя нямало да поставя предварително срокове.

"Ще предложим преговорите да се водят пред вас, пред камерите", добави Нинова.  

Причината ДПС да не бъдат поканени на разговор е, че те са имали "своята роля в управлението на ГЕРБ".