Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателката на БСП Корнелия Нинова обяви в парламента, че левицата получава утре третия мандат от президента Радев.
Председателката на БСП Корнелия Нинова обяви в парламента, че левицата получава утре третия мандат от президента Радев.

От Митьо Маринов

Кабинет без партийни лидери, съставен заедно с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагат от БСП, след като стана ясно, че левицата получава утре в 9,30 часа третия мандат от президента Радев.

Само тези 3 партии ще поканят от БСП за разговори и взаимно опит за взаимно съставяне на правителство. ГЕРБ и ДПС остават извън опциите за разговори, обясни Нинова. 

"Ще подходим различно от първия мандатоносител. Няма да поставяме предварително условия. Няма да представяме предварително определени от нас министър-председател и министри. Искаме това решение да вземем заедно. Търсим консенсус по тези въпроси", каза Корнелия Нинова и обясни, че разговорите ще са публично пред медиите.

Тя самата отказва да е кандидат за премиер и обясни, че тази позиция трябва да е на надпартийна, консенсусна фигура. Обясни и, че е възможно в кабинета да влязат и служебни министри.

"Целият народ трябва да знае какви преговори водим, с кого, за какво", каза председателката на БСП. От партията ще предложат на останалите парламентарни сили да стъпят на политическата декларация, която вече бе подписана след преговорите с ИТН. "Там участвахме и четирите партии и постигнахме консенсус. Разбира се този документ остава отворен. В предстоящите разговори може да го променяме, допълваме", каза Корнелия Нинова. Тя напомни, че заедно ИТН, които остават непреклонни в решението си да не подкрепят кабинет с третия мандат, са постигнали "най-висока степен на съгласие по политиките".

"Нямахме никакви различния по отношение на претенции за министри, за премиер. Разчитам на техния разум и обективна преценка дали имаме нужда от редовно правителство. Длъжни сме да опитаме", коментира още Нинова.

Огромна и тежка отговорност, нарече Нинова третия мандат.
"Изправени сме пред огромни изпитания като народ COVID криза, повишаване на цени, мигрантска вълна, икономически проблеми. Ще проявим максимум разум и диалогичност", каза още Нинова.

"Чували сме позицията на ДБ. Каним ги добронамерено пред вас. Ако още веднъж кажат, че няма да подкрепят трети мандат, това е тяхна воля. Всяка парламентарна група си взема решенията. Ние ще направим всичко по силите си. Ще положа неимоверни усилия. Всичко във възможностите си, защото България има нужда от стабилност", добави тя за намерението на ДБ да не подкрепи трети мандат на БСП.

Първи коментар по третия мандат даде председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Заявиха, че няма да разговарят с нас. Ще видим кой какво ще предложи", лаконично заяви той.