Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Търсят се лидери на нов или на няколко нови политически проекта.
Търсят се лидери на нов или на няколко нови политически проекта.

Кирил Петков и Асен Василев, Кобрата, Камата или Радева начело на бъдещи партии - кой е с по-големи шансове?

Невъзможността на партиите да водят диалог и да съставят правителство, евентуалната конституционна криза и заплахата от още едни избори със сигурност водят до недоверие от страна на избирателите и срив в авторитета на всички институции. Ако някой не изпъкне като лидер и не вземе нещата в свои ръце.

Възможно е да се стигне до призиви за

промяна във формата на държавно управление

и въвеждане на президентска република или други формули - преучредяване в истинския смисъл.

Но преди това на мястото на загубилите влияние политически партии е твърде вероятно да се роди нов проект или даже няколко, които да поемат луфта и да излязат на преден план. Някои наблюдатели си задават въпроса дали вече не се търсят харизматични лица, които да приемат тази роля и да тръгнем по различен път.

На този етап подобно нещо не се забелязва, но Слави Трифонов беше пред очите на цяла България в продължение на 25 години, така че е много вероятно бъдещите партийни лидери да са добре познати и харесвани. Има нещо друго - Дългия започна кампанията си доста по-отдавна, преди да основе "Има такъв народ”. Всичко стартира чрез референдума за въвеждане на мажоритарна изборна система,

намаляване на броя на депутатите

и на държавната субсидия. Вероятно и шефовете на следващите политически проекти подготвят почвата за влизането си в управлението - без значение в левия или десния спектър се позиционират. Важното е, че следвайки досегашната логика, те ще предлагат лесни решения на сложните проблеми, за да получат доверието на гласоподавателите.

Кои имат шансове?

Кубрат Пулев

Кубрат Пулев
Кубрат Пулев
обяви свой националистически политически проект "Велика България”. Учредителното му събрание бе насрочено за 9 юли, но в последния момент заради предсрочните избори боксьорът го отложи за неизвестно време.

Има едно друго име в спорта, което дълги години предизвиква гордост у българите - легендарният Христо Стоичков.

Христо Стоичков
Христо Стоичков
Много пъти Камата е имал възможност да се включи в една или друга формация, но е казвал, че "партия къща не храни". Но ако реши, е сигурно, че много хора ще тръгнат с него.

Изненадващо би било включването на Десислава Радева

Десислава Радева засега изчаква изборите за президент, но има достатъчно собствени привърженици.
Десислава Радева засега изчаква изборите за президент, но има достатъчно собствени привърженици.

в нов проект, тъй като засега тя е концентрирана върху целта съпругът й да спечели втори мандат на "Дондуков" 2. Но след края му или ако той не успее, словоохотливата президентша би могла да набере подкрепа.

Тя има доста привърженици в социалните мрежи, а появата й винаги е свързана с небивал интерес.

А може би четвърти играч може да обедини около фигурата си избиратели и да постигне мнозинство в бъдещ парламент?

Всичко това са хипотези, които могат да бъдат реализирани, но може да си останат само намерения и нечии мечти.

Тези дни социолозите спрегнаха и имената на двама

Асен Василев и Кирил Петков
Асен Василев и Кирил Петков
от служебните министри - Асен Василев и Кирил Петков, като хора с потенциал да увлекат избиратели и да направят своя партия. Но ако е така, тя ще е много близка до "Демократична България", която защитаваше възпитаниците на Харвард от нападките на ИТН и ДПС.