Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дали някой иска да види гърбовете и на тези депутати, както стана с 45-ия парламент?
Дали някой иска да види гърбовете и на тези депутати, както стана с 45-ия парламент?

Конспиративно настроените виждат замисъл с цел да загубят партиите на протеста

Контрата: ИТН просто са си такива

Политическият хаос, липсата на ясни перспективи кога може да има стабилно правителство и мнозинство в парламента и потенциалната конституционна криза, ако няма насрочени избори за президент, предизвикват въпроса дали всичко това е част от предварителен план. Конспиративно настроените смятат, че няма как всичко това да се случи, без да има конкретен замисъл. Ако е така, чий е той? И за да бъде реализиран, се изискват страшно много усилия и ходове.

"Някой, който работи зад кадър и койт

има достатъчно лостове,

за да го сбъдне”,

казват част от наблюдателите. Подобно съждение изказа пред БНТ и Арман Бабикян от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

"Ако не направят тази крачка, означава, че не политическото малоумие ги е тласнало в тази посока, а други мотиви. И тук вече става дума за нещо много сериозно - заяви депутатът от групата на Мая Манолова. - Това означава, че така нареченото задкулисие, за което говорим от много месеци насам, има сметка да няма парламент в България и старт-стоп системата на парламента да бъде натискана през 10 дена, през 20 дена, през 30 дена, защото единственият, единственият държавен орган, който провежда реформи, е Народното събрание. (...)

И когато непрекъснато го спираш с всякакви малоумни или рационални аргументи, значи статуквото запазва своите позиции. То остава недокоснато. Никой нищо не може да му направи. Говоря ви за хората, които довчера ограбваха държавата и създаваха огромни олигархични, мощни, концентрирани точки за влияние. Тези хора управляваха довчера. И тези хора нямат никакъв интерес да се променят правилата в България, никакъв!"

Според него е ясно, че някой непрекъснато блокира Народното събрание.

Синът на бившия комунистически функционер Станко Тодоров също се изказа в този стил. Пред БНР Калин Тодоров заяви, че именно задкулисието не е позволило на Слави Трифонов да състави кабинет.

Но възниква въпросът, ако наистина има замисъл за политическа и конституционна криза, то

каква е

крайната цел?

Една от възможните е да се компрометират новите партии и да се върне доверието към старите.

Неслучайно някои социолози твърдят, че има леко покачване на привържениците на класическите формации, макар преди септември да не може да бъде потвърдено със сигурност. Изключение прави "Демократична България”, която трайно трупа подкрепа и която фактически е традиционната десница. В този смисъл не е родена от протеста, а само възобновена.

Друго обяснение за кризата, ако е предварителен план, е Народното събрание да не може да насрочи президентски избори. Двете институции - парламент и държавен глава, са обвързани взаимно със срокове. Вотът за първия пост трябва да стане ясен най-късно до 22 октомври, защото след тази дата Румен Радев няма право да разпуска депутатите по конституция. Но всъщност е много по-кратък.

И това е предизвикано от вероятността

третият мандат в 46-ото народно събрание да не бъде реализиран.

Тогава може да се случат избори две в едно и няма да има кой да насрочи вота за президент, тъй като няма да има действащ парламент. А няма как и да се свикат новоизбраните депутати в първия месец, защото генералът ще е в края на мандата си.

След това една пета от народните представители могат да насрочат първото си заседание и да определят дата за президентските избори. Така ще се стигне ли до удължаване на мандата на Радев?

Този казус с възможностите и невъзможностите за действия на отделните институции може да се реши единствено от Конституционния съд, защото досега не е имало подобна ситуация.

Цялата й абсурдност обаче има и своето противоположно на конспиративното обяснение - че няма сценарий, че никой не си е представял, че подобни разтърсвания могат да споходят българския политически живот.

"Всичко започна от нежеланието на "Има такъв народ" да правят отстъпки и да привлекат останалите партии в общо управление чрез споразумение. Слави Трифонов и сценаристите

не са обмисляли всички възможни ходове

и последствия, които могат да произтекат. Те просто са си такива и действат според собствените си разбирания", коментират други. Шоумени, които търсят ефекта и вниманието на публиката. И искат да пресъздадат този модел и на терена на политиката.

В кризата има и друга опасност - да не бъде приета актуализацията на бюджета, което поставя под въпрос изплащането на добавките към пенсиите, битката с коронавируса и покриването на кредитите, ако и държавните служители не получат заплатите си в следващите месеци.

"Влизаме в непредвидима ситуация - най-неприятната от 20 години насам. Предстои формирането на бюджет 2022, тече подготовка по влизането ни в еврозоната. Липсата на правителство може да доведе до тежки последици - коментира финансистът Кольо Парамов пред "168 часа". - Тук

не става дума

за това, което преживяхме

при Жан Виденов.

Тогава парите липсваха, сега средствата по валутния борд са осигурени до 180% и се намират в БНБ, но ако не се приеме актуализацията, няма да има левове за длъжниците, които да си ги върнат на банките. Няма да могат да обслужват кредитите си. Това е много опасно."

Каквато и да е истината - дали всичко се случва по план, или е непредвидено, на този етап няма да разберем. По-лошото е, че на всички българи им се налага да живеят в обстановка на несигурност.