Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служителят на британското посолство Дейвид Смит бе арестуван и обвинен в продажба на тайни на Русия.
Служителят на британското посолство Дейвид Смит бе арестуван и обвинен в продажба на тайни на Русия.

Шотландски охранител, работещ в мисията на Великобритания в Берлин, е женен за украинка, но странно защо живял сам

Британските служби се опасяват, че може да е издал до 20 офицери от МИ-6

Номерът на колата му - знак към император Александър или към Хитлер?

В средата на август полицейски служители в Потсдам арестуваха 57-годишния шотландец Дейвид Смит. Предполага се, че той е предал секретна информация на руснаците, докато е работил като охранител в посолството на Великобритания в Германия. Британски вестници публикуваха снимки на украинската му съпруга Светлана Макогонова, за която той се жени в Еършир преди няколко години, въпреки че двойката се е разделила. Не е известно кога Смит е бил вербуван от руското външно разузнаване, но става ясно, че той е заподозрян за първи път през ноември миналата година и оттогава е наблюдаван. В интернет Смит е публикувал снимки на пътувания със Светлана, които ясно показват вижданията им. На една от фотографиите, които помества,

тя е с шапка с руски орел,

на друга - седи засмяна на старо зенитно оръдие, пише в. "Билд".

Дейвид Смит, който преди това е служил като войник в Кралските военновъздушни сили, позира с тениска с руското знаме пред паметника на руски танк.

На други снимки прави пропаганда в полза на руските сепаратисти в Украйна или позира пред руското посолство. Шотландецът държи бира и носи футболна фланелка на украинския отбор ФК "Днепър" на снимка, публикувана скоро след като самолет на Malaysia Airlines е свален в проруската Източна Украйна.

Под фалшиво име същия ден той помества своя снимка пред съветски танк с надпис на тениската "Русия".

Според в. "Дейли рекърд" Смит се определя като "анти-НАТО" и "анти-ЕС" в интернет и публикува снимка на руския президент

Путин, показващ на НАТО среден пръст

Защо на Смит е п озволено да работи в посолството на Великобритания, все още е неясно, коментира в. "Билд". Очевидно никой не е обърнал внимание на страницата му в интернет, която той създава под псевдоним.

Въпреки това през последните месеци охранителят е наблюдаван от британските и германските служби за сигурност. Той е арестуван в едностайния си апартамент на приземния етаж в град Потсдам по

обвинение за продажба на тайни

и предаване на документи на Русия. Според в. "Сън" разследващите са решили да действат, защото се опасяват, че Смит скоро се е готвел да предаде важни секретни материали на руската страна.

Разследващите, разпитващи заподозрения за шпионаж Дейвид Смит, се фокусират върху връзката му с неговата съпруга - украинка от руски произход. В Берлин се говори, че той има дъщеря от мистериозна жена по време на брака им.

Но съседи казват, че е живял сам известно време, преди да бъде арестуван.

Местонахождението на съпругата му е неизвестно и не е ясно дали са разведени, или просто живеят отделно. Писмата в апартамента му, намерени при разследването, идват от района на Днепропетровск в Източна Украйна, което предполага, че съпругата му, родом от Одеса, може да е живяла там.

Днепропетровск е известен като огнище на сепаратистите от етническото руско население, много от които са по-лоялни към Кремъл, отколкото към Украйна, пишат британските медии. Твърди се, че той е бил в челните редици на горещата гражданска война между украинските правителствени сили и подкрепяните от Русия бунтовници.

В апартамента на Смит има поне три руски знамена,

както и колекция от съветски сувенири и предмети, за които се твърди, че са от подкрепяни от Москва бунтовници в Украйна. Сред тях са и отличителните знаци на "Беркут", украински спецназ, известен с изтезанията на протестиращи и разпуснат през 2015 г. Някои от бившите офицери на "Беркут" сега служат в Русия. В жилището му също така може да се видят отличителните знаци на Балтийския, Черноморския, Северния и Тихоокеанския флот и три съветски военни шапки.

Снимки в британските медии показват голям шкаф за книги, в който има книги на руски език по психология и философия, както и руски томове за бродерия и кръстосани шевове, принадлежащи на съпругата или дъщеря му.

Поставянето на книгите заедно с

руските военни отличителни знаци

поражда въпроси за възможния интерес на съпругата му към руския национализъм.

Смит, който е служил като пилот в Кралските въздушни сили, е разследван и заради предполагаемото си участие в руска военна мисия.

MailOnline пише, че с персонализирания си регистрационен номер B-RU1801 на колата си Ford Fiesta, която още стои пред блока му, може би е демонстрирал манията си към Русия и крайнодесни възгледи.

Буквата "B" означава, че автомобилът със сребрист цвят е регистриран в Берлин, но местни жители спекулират, че буквите RU означават Русия. Те също се учудват дали Смит не е избрал числото "18", които представляват първата и осмата буква от азбуката "А" и "Н" - скрита препратка към Адолф Хитлер.

ъзможно е и той да използва номера 1801 в знак на почит към Александър I, тъй като това е годината, когато той се възкачва на трона в Русия.

Александър се счита за герой от много руски националисти заради ролята му в победата над Наполеон в страната през 1812 г.

Германските медии съобщават, че Смит може да е

имал “крайнодесни възгледи”

Британските служби се опасяват, че Смит може би е издал до 20 офицери от МИ-6, работещи в Германия.

В момента се извършва спешен преглед на сигурността в мисията след ареста му, защото е знаел всички клюки в посолството и телефонните номера на агентите. Според източник на в. "Дейли рекърд" "Смит беше информатор, очи и уши в британското посолство в Берлин" и може да се наложи да се смени част от екипа на посолството.

В дома на Дейвид има голямо руско знаме, подпряно в ъгъла до дървена библиотека, върху която е поставена фуражка от съветско време.
В дома на Дейвид има голямо руско знаме, подпряно в ъгъла до дървена библиотека, върху която е поставена фуражка от съветско време.