Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В “Импийчмънт: Американска криминална история” скандалът от 90-те се разиграва около перспективата на жените, “запалили” Белия дом

Всяка дума е била одобрена първо от Моника, признава актрисата в ролята на бившата стажантка

Станалото я превръща в международна знаменитост - обект на критики и подигравки, тя успява да печели добре от своя срам

“Както несъмнено сте чули, от тази сутрин ще започнете работа в Западното крило. Ще работите точно до хората, които управляват света - гласът на съветник от Белия дом предупреждава група новопостъпващи стажанти. - Моля, бъдете професионалисти.”

21-годишната Моника Люински, току-що завършила колежа “Люис и Кларк”, е в редицата на нахъсаните и притеснени стажанти, които постъпват на работа по време на първия мандат на Бил Клинтън. Всички знаем какво се случва после. Събитията се разиграват отново в “Импийчмънт: Американска криминална история” (Impeachment: American Crime Story) - трета част на антологичната поредица на продуцента Раян Мърфи. Първите две порции епизоди, отличени с 16 награди “Еми” и “Златен глобус”, разказваха историческите драми около делото на футболиста и актьор О Джей Симпсън и убийството на дизайнера Джани Версаче.

Престъплението в настоящия сериал с премиера през септември е от по-различен характер и не толкова от физическо естество.

“Престъпление, за което сме виновни колективно като американци”, казва Нина Джейкъбсън, един от продуцентите.

Става дума за омразата, която залива жените, замесени в грандиозния скандал, довел до импийчмънт за втори път в американската история. Продукцията се завихря именно около перспективите на трите дами, “запалили” Белия дом - Моника Люински, Пола Джоунс и Линда Трип.

Епизодите се основават на книгата на Джефри Тубин от 1999 г. “Огромна конспирация: Истинската история на сексуалния скандал, който почти свали президент”, а Люински дава своя принос като продуцент и главен сценарист.

“Eкипът ни oпoзнa Мoникa чрeз учacтиeтo й в прeдcтoящoтo издaниe нa “Aмeрикaнcкa криминaлнa иcтoрия”. Бяхмe cилнo впeчaтлeни oт нeйнитe инcтинкти кaтo прoдуцeнт и жeлaниeтo дa пoкaжe прoвoкaтивни, нeизкaзaни иcтoрии. Тя e cтрaхoтнa и cтрacтнa в рaбoтaтa”, зaяви прeзидeнтът нa тeлeвизиятa FX Кaри Бърк.

В ролята на Люински пред камерата влиза 28-годишната певица и актриса Бийни Фелдстийн, а като Бил Клинтън се превъплъщава Клайв Оуен. Анали Ашфорд играе Пола Джоунс, а Сара Полсън - любимката на Раян Мърфи, е в ключовата роля на Линда Трип. Еди Фалко влиза в образа на Хилари Клинтън.

Линда Трип - Сара Полсън, Моника Люински -  Бийни Фелдстийн, Пола Джоунс - Анали Ашфорд
Линда Трип - Сара Полсън, Моника Люински - Бийни Фелдстийн, Пола Джоунс - Анали Ашфорд

Сюжетът проследява поредицата от скандали, които тресат Белия дом и бележат втория мандат на Бил Клинтън през 90-те години. Всичко започва с делото на Пола Джоунс, бивш чиновник на щата Арканзас, която съди президента за сексуален тормоз и иска обезщетение.

Докато работи по разследването около процеса на Пола Джоунс, независимият прокурор Кенет Стар, който разследва държавния глава и по обвинения в аферите “Уайтуотър”, “Файлгейт” и “Травългейт”, стига до извънбрачната му връзка с Моника Люински. Всъщност главно участие в осветяването на интимните им отношения има Линда Трип.

След като Люински напуска Белия дом, за да работи в Пентагона, тя се сближава с една от своите колежки там - Линда, като започва да изповядва пред нея по телефона секретни подробности от авантюрата си с президента. Трип записва разговорите им и ги изважда наяве, щом разбира, че във връзка с казуса на Пола Джоунс Моника е подписала клетвена декларация, с която отрича всякакви взаимоотношения с Бил Клинтън.

Записите стигат до Стар. Неговият съкрушителен доклад, в който са описани лъжите, сплетните, полуистините и незаконните записи, довежда до процедура по импийчмънт на държавния глава през 1998 г. по обвинения в лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието. Сенатът отказва да отстрани Клинтън от длъжност, като го признава за невинен и той довършва мандата си.

Скандалът все пак завладява американската нация, а и света, като публичното отразяване на тази политическа драма превръща Люински в световна знаменитост.

“Не минава ден, в който да не се напомни за грешката ми. Дълбоко съжалявам за тази грешка”, коментирала е тя през годините, докато не спира да печели още и още пари от експлоатацията на историята си.

Безспорно на фона на нестихващата критика и безмилостните подигравки тя винаги намира начин да осребри обидите. Още с първото си култово интервю пред Барбара Уолтърс по ABC Люински печели милион долара само от международни права. Следва издаване на нейната биография “Историята на Моника”, пуска собствена линия плетени чанти, става водещ на риалити шоу, отдръпва се от светлините, а после се завръща като социален активист. Разбира се, влиза в редиците на #MeToo. И в крак с новото време се изявява като инфлуенсър и писател, като с личния си пример навигира останалите. Ангажира се със cъздaвaнeтo нa пo-бeзoпacнa и състрадателна cрeдa oнлaйн чрез изследването на т.нaр. eпидeмия oт публичнo cрaмувaнe.

“Сякаш през 1998 г. нашата култура създаде втора Моника Люински, която няма никаква връзка с истинския човек", обяснява Сара Бърджис, изпълнителен продуцент на “Импийчмънт: Американска криминална история”.

За Люински е било много важно връзката й с Клинтън да се разглежда в сериала като “взаимна и консенсусна”.

“Тя е била твърде млада и твърде влюбена. За мен е непонятно колко възрастни хора все още си правят небрежни шеги за Моника Люински - коментира Брад Симпсън, един от продуцентите. - Тя е първият човек, който беше публично засрамен в интернет. Показваме какво се е случило и кой наистина е бил във вина, кой е носел отговорност да бъде зрял, кой е бил отговорен да няма връзка със стажант. Ще има хора, чиито мнения няма да можем да променим. Това е Америка.”

Люинcки признaвa, чe e имaлa дeвeт ceкcуaлни cрeщи в Oвaлния кaбинeт мeжду нoeмври 1995 г. и мaрт 1997 г., като спoрeд нeйнитe пoкaзaния тe включвaт фeлaциo и други ceкcуaлни aктoвe, нo нe и пoлoв aкт.

Най-интимното взаимодействие, което екранните Люински и Клинтън ще си позволят в сериала, е целувка.

Няма да има сексуални сцени. Причината за това решение е, че според Сара Бърджис зрителите вече са достатъчно запознати с “графичните сексуални детайли” на този скандал и всеки знае историята на синята рокля на Моника. Точно тя е безспорното доказателство за вината на Клинтън, който упорито отрича да е имал контакт с Люински. По тоалета са петната от неговата семенна течност, тъй като Линда Трип съветва Моника да не чисти синята рокля, а да я запази така... за всеки случай.

Всичко между нея и президента ще се рисува през телефоните разговори с Трип.

“Когато получих сценария, знаех, че всяка дума, която казвам, е одобрена първо от Моника - признава актрисата Фелдстийн по повод на своята роля. - И докато стигне до мен, бях сигурна, че всичко в сценария е нещо, с което тя се чувства комфортно, истинско и я представлява правилно.”