Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като превърне бежанците в бойци

България се ръководи от двама генерали – президент и премиер. Време е да им дойдат генералски идеи!

Ето една, която ще им извади очите. В страната нахлуват хиляди афганистански бежанци – все млади и здрави мъже, направо плачат за военна служба. Защо да им я даде?

Те бягат от страна, която е превърната в развъдник на световния тероризъм и в най-големия производител на наркотици. Днес афганците са 32 милиона, но до 2050 г. се очаква да станат 80 милиона и всички ще бъдат възпитани в духа на джихадизма. Представете си 80-милионна “Ал Кайда”. Това е заплаха за цялото човечество. Нещо трябва да се предприеме!

Решението е очевидно – националноосвободителна армия, съставена от младите афгански бежанци. Вместо в бежански лагери настаняват се в казарми. Там преминават интензивно военно обучение и се въоръжават с най-модерните бойни системи. И когато са готови, изпращат се обратно в Афганистан, прогонват талибаните и строят живота нов.

Това трябва да е европейски проект под егидата на НАТО, но славата ще е за този политик, който пръв повдигне инициативата.

Защо да не е Румен Радев? Той е единственият президент с генералски пагони в ЕС. На такъв като Макрон едва ли ще му хрумне, но ако бе генерал Дьо Гол, отдавна да се е сетил.

Проектът може да се нарече с някое красиво име за вдъхновение. В президентския кабинет има хора с поетични способности, те ще измислят нещо велико. За нуждите на този текст аз ще използвам временното работно заглавие “Афганска пролет”.

Каква армия може да се събере под знамената на “Афганска пролет”? При предишната талибанска власт бежанците от Афганистан бяха 6 милиона. Сега прогнозите са за още 10 милиона. Голяма част от тях се спасяват в Пакистан или бившите съветски републики на север. Други тръгват на запад, но засядат в Иран или в Турция, така че до Европа сигурно ще стигнат поне 2-3 милиона. Три четвърти ще са здрави и прави ергени на възраст между 18 и 30. От тях спокойно може да се подберат 100 хиляди елитни бойци.

И без това Европа се чуди какво да прави с тези млади бежанци. Ще ги настаняват в лагери, а после ще ги пускат из гетата. Дълги години ще живеят от социални помощи, търсейки си белята. В резултат ксенофобските партии ще вземат властта в Германия, Франция, Австрия, Холандия – и край на мултикултурализма, сбогом на добрата стара и изнежена Европа.

Само казармата може да спаси младите афганци от ерозията на безделието. Тя може и да им даде ценна конвертируема професия, защото навсякъде има работа за наемници, охранители или поне полицаи. По време на обучението те ще научават и един западен език, вероятно езика на Шекспир.

Добре, но как тези млади хора ще бъдат мотивирани да воюват?

Без ентусиазъм нищо не става. Току-що 250-хилядна въоръжена до зъби афганистанска армия се разбяга като стадо овце пред 65 хиляди примитивни талибани. Ами ако и армията на “Афганска пролет” се разбяга?

Истината е, че онази армия бе трагична. Американските инструктори твърдят, че поне две трети от бойците са били дълбоки наркомани. Акциите трябвало да се планират преди заплатите, защото след това веднага ги хващала липсата. Някои имали по 20 деца и постоянно задигали баките с храна. Командният състав бил гениално корумпиран. Например до миналата година се смятало, че армията е 350- хилядна, докато една външна инспекция разкрила 100 хиляди мъртви души. Водели се само на ведомост, а парите потъвали в офицерските джобове. Как няма да се разбягат при първата пушка?

Но в европейските казарми няма да е така. Там ще цари строг, аскетичен дух. Става се в 6, ляга се в 8 и нито алкохол, нито трева. Много важно е военните лагери да са далеч от градовете с тяхното разложително въздействие.

Разбира се, нищо не пречи наблизо да има специални домове с професионалистки, където младите воини да се отдават на заслужена почивка и развлечения. Кадри има предостатъчно. Те ще бъдат доволни от едно по-хуманно отношение, което ги спасява от издевателствата на трафиканти и сутеньори.

За да са боеспособни, антиталибаните трябва да се въоръжат с мощна идеология.

Това няма да е лесно. Техните противници, талибаните, са настървени фундаменталисти и нищо чудно наистина да вярват, че на оня свят ги чакат по 40 бели хубавици на герой. Бежанците едва ли биха се вързали на такъв мит – иначе защо бягат? Но на тях спокойно може да им се обещае нещо по-реалистично. Например по 2 съпруги на редник и по 4 на офицер, колкото препоръчва Коранът. Разбира се, след като прогонят талибаните.

Друг източник на силна мотивация е властта. Всеки, който е воювал, трябва да очаква, че ще стане началник. Голямата грешка на американците беше, че разположиха на ръководни длъжности все хуманитарни грантоеди. А за президент инсталираха професор по антропология. Тези кадри може да са прекрасни за мирно време, но за война не стават.

След всички сериозни национални изпитания длъжностите се заемат от хора, които имат заслуги на бойното поле. Те може да са прости и груби, може и да не са чели Фуко или Дерида, но прекрасно знаят как да сритат нечий задник. А това е най-важното умение при вземането на властта.

Президент трябва да е лидерът на победоносната армия.

Никакви професори по антропология и международни чиновници – точно те докараха Афганистан до това дередже. Кой е първият президент след американската революция и новата конституция? Генерал Джордж Вашингтон. Кой е несменяемият лидер на Югославия след войната? Партизанският главнокомандващ Тито. В Китай – Мао. Във Франция – Дьо Гол.

Та така и с афганската освободителна армия. Който ги води в боя, той трябва да ръководи и мирното държавно строителство, а всички бойци да получат звание “активен борец срещу талибанизма”, което да им дава правото да се возят безплатно в градския транспорт.

Ако президентът Радев излезе с тази инициатива, той може да стане най-популярният президент в Европа. Това ще насочи генералската му енергия навън, към чуждите територии, а не както е сега – към вътрешния враг. И ако случайно не спечели втория мандат наесен, ЕС и НАТО сигурно ще го назначат за главен координатор на “Афганска пролет”. Само да роди идеята за “Афганска пролет”.

И докато Европа обмисля предложението, нищо не пречи тук да си направим една по-скромна казарма за 500 млади бежанци, които от сутрин до вечер да маршируват, да тренират прибежки и припълзявания, докато не се превърнат в нинджи.

Ако не друго, то поне бежанците ще започнат да заобикалят България.