Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ
МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ

Вот 2 в 1 с машини наесен е по-евтин, но ще срине гласуващите до 2 милиона

Ще потретим същия парламент, само че този път може да влязат и някои проевразийски партии

През последната година конституцията се гази грубо, при това от най-високо място

ГЕРБ са прави да искат връщане на хартиената бюлетина, но на тях сега не им е позволено да имат идеи

Идеята за изолиране от политиката на част от партиите като по времето на комунизма и нацизма ще доразруши политическата ни система и ще докара на власт политическите варвари

Кабинет тип “Димитър Попов” с хоризонт пролетта означава ИТН и ГЕРБ да плюят на досегашните си клетви

- По-добре избори или по-добре правителство в тази ситуация, проф. Константинов? Защото има “за” и в двете посоки.

- С всеобщи усилия се докарахме дотам, че и двата варианта изглеждат лоши. И не само изглеждат. Елементарната аритметика показва, че без подкрепа на поне една от партиите ИТН или ГЕРБ не може, защото те имат общо 128 депутати. А ръководителите на тези партии, за които се предполага, че си държат на думата, вече казаха, че правителство с третия мандат няма да подкрепят. Разни трикове с кворума, с тайно гласуване и с други номера от селски седенки са недостойни и няма да бъдат приети дори от тези, които страстно и вероятно с основание мразят предишното управление.

Правителство, заченато в тежък политически грях, ще бъде кукла на тънки конци и скоро ще падне под тежестта на собствената си несъстоятелност.

Така че и нови предсрочни избори, и правителство на всяка цена са лоши варианти, а трети вариант реално няма. Ако не броим граждански сблъсък, да не дава Господ.

Трагедията ни в момента е, че сме тежко разделени и пропадаме в пропастта, която издълбахме помежду си. През 1912 г. младите българи се връщаха от чужбина, за да загинат за обединението на българите. Днес младите българи се връщат от чужбина, за да демонстрират фокуси с гражданството си. Аз не помня такова разделение сред хората след комунистическия фалит на държавата през периода 1996-1997 г. Тези, които поругаха и поругават националния девиз “Съединението прави силата”, заслужават презрението на народа български. Дано се осъзнаем и ги махнем от живота си. България много е изстрадала и заслужава единение и достойно бъдеще.

- Още при първите два мандата мнозина коментираха, че хоризонтът на редовно правителство би бил пролетта и тогава избори. Този вариант възможен ли е?

- Знам само едно правителство в новата ни история, което се състави през декември 1990 г. с предварително определен хоризонт, до произвеждането на избори за Велико народно събрание. Това беше правителството на покойния Димитър Попов и в него влязоха представители на БСП, СДС и БЗНС. Така че, да, такова правителство и сега е възможно, но само ако първите две политически сили ИТН и ГЕРБ плюят на досегашните си клетви. Освен това, знаете любимата ми мисъл: възможно е всичко, което не противоречи на законите на физиката. Е, това не противоречи.

- С какво е опасен трети парламентарен вот тази година?

- Първо, с очаквания хаотичен характер на вота. Второ, с очакваната много ниска изборна активност. Ще припомня, че на изборите през 2017 г. гласуваха 3 682 151 души, на 4 април 2021 г. гласуваха 3 334 283 (намаление с 9,4%) и на 11 юли 2021 г. гласуваха 2 775 754 души (намаление с още 16,8%). Така гласуващите само за 3 месеца намаляха с близо 560 000 души, въпреки че на 11 юли епидемичната обстановка в страната беше много по-добра, отколкото на 4 април. Причината беше страхът на хората от машините, това е категорично установено. Сега, ако направим избори 2 в 1 по правилата от 11 юли с машини, ще докараме гласувалите до 2 милиона. Това ще бъде катастрофа. Припомням, че машинно гласуване в Европа има само в град Брюксел и в държавата България. Това прави около 2% от населението на Европа. В Германия това гласуване е забранено от техния Конституционен съд. Ако ние сме прави с нашето машинно гласуване, значи германците са много глупави. Аз лично се съмнявам, че е така. Трето, с евентуален възход на крайнолеви и крайнодесни партии (то е едно и също) с евразийска ориентация.

- Различни варианти се появяват в публичното пространство - да ги обсъдим. Единият е парламентарните и президентските избори да са в един ден. Президентът Радев твърди, че този вариант е неизгоден за него. Дали?

- Въпросът дали един, или друг вариант за произвеждане на изборите е изгоден за един или друг кандидат за президент, изобщо не е важен и не следва да има каквото и да е значение при определяне на датите за изборите. Възможните дати за първи тур на президентските избори са само две: 7 ноември и 14 ноември. Датата 21 ноември не става, защото вторият тур ще бъде на 28 ноември, което е в противоречие с конституцията и с Изборния кодекс. През последната година конституцията се гази грубо, при това от най-високо място. Това безобразие трябва да се прекрати, ако искаме да останем в цивилизования свят. Избори 2 в 1 ще излязат по-евтино, но ще гласуват малко над 2 милиона души и това, както казах, ще бъде катастрофа.

- За да се разделят президентските от парламентарните избори, няма вариант да не са в три поредни недели, каза шефът на “Сиела” Веселин Тодоров. Според вас колко вероятно би било изборите да се преместят през декември?

- Няма как които и да е от предстоящите избори да бъдат произведени през декември, защото ще се нарушат 60-дневните срокове, предвидени в конституцията и в Изборния кодекс. А и датите за президентските избори, както отбелязах, са вече само две: 7 и 14 ноември. Депутатите да си купят календарчета и да проверят датите. Календарчета има и в мрежата, имат такива и на умните си телефони.

- Неотдавна пък ГЕРБ предложиха връщане на хартиената бюлетина, за да може свикналите с нея да отидат до урните. Вашият колега Димитър Димитров още в края на миналите избори обяви, че там, където са гласували с хартиени бюлетини, активността е била по-висока.

- Моят колега Димитър Димитров е напълно прав. На 11 юли в секциите, където се гласуваше с хартиени бюлетини, активността беше много по-висока в сравнение със секциите, където се гласуваше с машини. ГЕРБ са прави да искат връщане на гласуването и с хартия. Доколкото знам, БСП подкрепят тази идея. Само че на ГЕРБ в момента не им е позволено да имат идеи и трябва да стоят наказани в ъгъла според “новите” умно-красиви политици. Някои от тези “нови” политици са с втора и даже трета прясност по определението на великия руски писател Михаил Булгаков. На ДПС пък ту им е разрешено да излязат от ъгъла, ту пак ги поставят там. Междувременно им се напомня, че не са истински българи и България не им е родина. Подобен етнически подход в българската политика е, меко казано, кретенски. Дали една политическа сила ще бъде в активната политика, или извън нея, решават българските избиратели. А не някои от българските политици, колкото умни и красиви да са те и колкото и добре да изпълняват възрожденски песни по текстове на Добри Чинтулов. Подчертавам, на Добри Чинтулов. Степента на образованост на някои млади българи е ужасяващо ниска.

Идеята за изолиране на част от политическите сили от политиката, както по времето на комунизма и нацизма, ще доразруши политическата система на страната и ще докара на власт политическите варвари. Те вече са строени и чакат пред портите или са заровени в самите нас, което е по-страшно. Точно както ги е описал гръцкият поет Константинос Кавафис. И не, те не атакуват портите, защо да се хабят? Те знаят, че ние вече сме се втурнали сами да ги отворим. Не мога да не цитирам стиховете му: Защо това бездействие в Народното събрание? Защо народните избраници закони не създават? Защото варварите ще пристигнат днес. Какви закони да създават народните избраници? Когато дойдат варварите, ще донесат закони. Потресаващо, сякаш е предсказал българския парламент.

- Мисия невъзможна ли са напълно електронни избори, или?

- Ако под напълно електронни избори разбирате гласуване по интернет, там проблемите са както и при гласуването по пощата, че и по-големи. При дистанционното гласуване (по интернет или по пощата) тайна на вота няма и не може да има. Мен в личен план това не ме интересува, но все пак има и българска конституция, където в чл. 10 е записано, че изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. Подчертавам, тайно. Гласуване по интернет (и даже гласуване чрез електронна поща) е експериментирано в някои държави. В момента единствено в Естония с нейните един милион избиратели може да се гласува по интернет и през 2019 г. 43,8% от естонските избиратели прибягнаха до този начин на гласуване. Останалите гласуваха с хартиени бюлетини. Един недостатък на гласуването по мрежата е, че всяко нещо там може да се хакне. И щом може, то се хаква. В момента се обсъждат блокчейн технологии за интернет гласуване, които подобряват техническата сигурност на вота. Но тайна на вота при дистанционно гласуване, повтарям, няма.

Някъде на това не се обръща внимание. Във Великобритания, в много американски щати и в повечето кантони в Швейцария, избирателите гласуват в секциите, без да се идентифицират с документ за самоличност. Това съм го виждал с очите си. Щото хората там си вярват и такива са им традициите и възпитанието. Опасявам се, че у нас скоро няма да дораснем до това. А и в САЩ май се канят да въведат навсякъде лична идентификация на избирателите, че нещо много взе да се лъже и там. Ако пуснем дистанционното гласуване, въпросът за контрол на неполитическия вот ще отпадне, защото такъв контрол ще бъде невъзможен. Иначе да, дистанционно гласуване под една или друга форма ще има и у нас. Преди това обаче трябва да се решат редица проблеми. Далеч не само от технически характер.

- Според вас ще се различават ли резултатите от двата вота - президентски и парламентарни, ако са заедно и ако са разделени?

- Няма как да разберем това, не можем втори път да проиграем историята. Но има разумни аргументи, че при избори 2 в 1 или даже 3 в 1 (има и такива) двата вида избори си влияят взаимно. Но така или иначе, всякакви комбинации 2 в 1 са разрешени от конституцията и даже са предвидени в Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и по-точно в параграф 5, точка 5. Проблемът е, че у нас не се чете, а предимно се дращи по форуми и социалки. Но така е по цял свят, а междувременно талибаните идват. По-точно, вече дойдоха. Парадоксалното е, че тези, които натискат най-много да пуснем талибаните в Европа, са същите, които първи ще полетят от покривите на сградите. Щото така е предвидено в тълкувателните решения на шериата за някои престъпления срещу правата вяра, да не изброявам кои. Да вземат и да прочетат. Макар че надали. Поради което ще дочакат своите 3 секунди мъченическа слава. За толкова време падащото човешко тяло изминава 40 метра с отчитане на въздушното съпротивление.

- Каква е вашата прогноза за активността и за изхода от тези два вота в крайна сметка?

- В политически план ще потретим същия парламент, но този път може да влязат и някои проевразийски партии, за да бъде циркът пълен, а в КГБ (или СВР, както му викат сега) да си раздадат напълно заслужени морални и материални награди. Ако изцяло машинното гласуване остане, в секциите с такова гласуване изборната активност ще бъде под 40%. А ако изборите допълнително са 2 в 1, активността ще падне на 30%. Битува мнение, че така е даже по-добре, защото ще се елиминира вотът на неграмотните и възрастните избиратели и особено на избирателите от един определен етнос и даже на два определени етноса.

На умните и красивите, които се придържат към това мнение, ще припомня, че едно още по-радикално решение на въпроса беше предложено и реализирано в Третия райх. Който беше замислен като 1000-годишен проект, но едвам изкара 12 години, преди да се срути и шефовете му да бъдат избесени. Но какви само години бяха! На германците това още дълги години ще им държи влага и ще размахват плюшки по гарите. Впрочем с търпението на народите, дори когато са окупирани и наведени в позиция партер, не е разумно да се злоупотребява. Защото гневът на търпеливите, ако и когато избухне, е опустошителен. Самото раждане на Третия райх е добър пример в това отношение. Глупаво е да си го причиняваме, още по-глупаво е да го причиним на децата и внуците си. Тук още веднъж дълбок поклон пред българския народ! Може да сме бедни и да хитруваме на дребно, но нацизмът у нас не мина и даже единствени в Европа спасихме евреите си.

CV

Проф. Михаил Константинов е  роден през 1948 г. в София. 

Доктор по математика в Института по математика и механика на БАН (1986). Заместник-ректор на УАСГ (1999-2003)

Член на ЦИК на парламентарни, европейски и местни избори (1991-2011)

Заместник-председател на ЦИК напарламентарни, европейски и местни избори (2003-2011)

Бивш председател на борда на директорите на “Информационно обслужване” АД