Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев
Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев

Третият мандат зависи от връщането на "Има такъв народ" на масата за преговорите, но трябва да се подпише коалиционно споразумение, за да бъдат държани далеч от властта ГЕРБ и ДПС. Това обясни Ивайло Мирчев от "Демократична България" в студиото на БНТ.

Според него в бъдещ кабинет трябва да бъдат поканени успешните министри от служебното правителство.

Като непосредствени приоритети той посочи мерките за справяне с новата ковид вълна и актуализацията на бюджета.

Правим всичко възможно да има избори. ИТН трябва да се върне пак на масата за преговори, смята Мирчев.

„Надявам се ИТН да преодолее резервите си и в тази посока да бъде отправена покана към тях за участие в правителството.“ Ако третият мандат отиде при БСП, ДБ няма да подкрепи подобно управление, потвърди в предаването "Преди всички" по БНР Ивайло Мирчев.

„Мандат за управление на БСП не трябва да бъде подкрепян в никакъв случай.“

"Демократична България" няма никакъв проблем да се яви на избори, но това не е добре за страната.

Не сме обсъждали да се застъпим за Румен Радев - дори няма дата за президентски избори, каза Мирчев пред БНТ.

Когато има управляващо мнозинство ще бъде коментиран и въпросът за предстоящата смяна на управителя на Българската народна банка, коментира гостът в тв студиото. По думите му конкретни имена за поста не са коментирани.

Ивайло Мирчев открои ролята на гуверньора на БНБ за приемането ни в еврозоната и въвеждането на еврото, нещо, което е сред приоритетите на "Демократична България". Също така и ролята по санкциите по закона "Магнитски". Има всички индикации, че ще има нов списък, който ще бъде разширен с нови лица, които "очевидно са близки до управлението на ГЕРБ", каза Мирчев.

"Ние създадохме такава комисия в НС по инициатива на "Демократична България", тази седмица ще бъде изслушана БНБ в тази комисия. Тя разследва защо българските институции не са разбрали, че г-н Пеевски, г-н Божков, са извършили определени престъпления според американския Държавен департамент", каза още депутатът от ДБ.

Според него перспективата е за управление в рамките на 6-8 месеца, тъй като настоящият парламент не е достатъчно хомогенен.     

По най-консервативни оценки над 2 милиарда лева са били изхарчени през последните години за дигитализация, уточни специално за БНР Ивайло Мирчев, който е председател на постоянната парламентарна комисия по дигитализация, каквато се създава за първи път.

Амбицията на ДБ е електронната идентификация и регистровата реформа да се концентрират във времето, поясни той и допълни, че електронната идентификация се бави вече години заради лобистки интереси.

Планът е за две години в България да бъде извършена сериозна реформа и страната да доближи Естония, обобщи Мирчев.