Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Ванков (с маската вдясно)
Кирил Ванков (с маската вдясно)

Бившият началник на сектора за борба с дрогата искал да се подложи на детектор на лъжата пред дисциплинарната комисия в МВР, отказали му

Административният съд в София е върнал на работа Кирил Ванков, един от шефовете на наркоотдела в ГДБОП, който беше арестуван за чадър над дилъри на дрога през юни м.г. Това показа проверка на “24 часа” в протоколите и решението по делото, което може да се обжалва във Върховния административен съд.

Главен инспектор Кирил Ванков беше началник на сектора, който разследва банди за дрога. Заедно с шефа му Цветан Панков, който оглавява отдел “Наркотици” в ГДБОП, бяха задържани при акция на “Вътрешна сигурност” в МВР по показания на няколко разследвани от тях наркобосове, издирвани по това време. Освен Панков и Ванков обвинения получиха Десислав Такев - мъжът, който бил посредник за подкупите според обвиненията на Специализираната прокуратура, и полицайката Василена Фикирлийска, която после отпадна от делото и ще бъде само свидетел.

Паралелно с наказателното разследване е проведено и дисциплинарно за Панков и Ванков, което приключи през януари т.г. със заповеди за уволнението им, подписани от бившия министър на вътрешните работи Христо Терзийски.

От делото на Ванков срещу тази заповед става ясно, че петимата разследвани от него наркобосове не го познават, не са го виждали и само са чували, че парите, които са давали на Десислав Такев, отиват при шефа му Цветан Панков, който ги разпределял на останалите.

Свидетелите и по наказателното дело, и по дисциплинарните са обвинените като ръководители на най-голямата разбивана у нас група за дрога Радмил Ранов-Радо Ланеца и Веселин Христов-Весо Паяка, както и съучастниците им Златин Запрянов и Росен Кръстев-Стъкларя. Тяхната организация беше разбита по разработка на Кирил Ванков и Цветан Панков през август 2019 г., но тогава бяха задържани само десетина от 42-мата подсъдими днес. Останалите, сред които Радо Ланеца и Весо Паяка, бяха обявени за издирване. Върнаха се в България в деня преди арестите на полицейските шефове от ГДБОП, за да разкажат, че са им давали подкупи. 

Радмил Ранов
Радмил Ранов

Заповедта за уволнението на Кирил Ванков се пропуква още в дисциплинарната комисия в МВР, която разглежда случая.

Двама висши полицаи, които участват в нея, подписват справката с

особено мнение

Според тях няма доказателства, че Ванков е вършил престъпления, докато е бил в ГДБОП, и по-точно да е вземал пари от дилъри на дрога, срещу които е работил. Според обвиненията, заради които беше арестуван и лежа няколко месеца, Ванков е организирал и акции срещу конкуренти на тези, от които е получавал облаги. Такива данни по дисциплинарното производство също не били събрани, нито че е предупреждавал бандити за предстоящи акции. Според членовете на комисията с особено мнение имало само косвени показания на свидетели, които са били обект на разработка в сектора, ръководен от Кирил Ванков. Ланеца, Паяка, Стъкларя и Златин Запрянов са разпитвани и по дисциплинарното дело.

“Тези лица имат пряк и непосредствен интерес от задържането и отстраняването от работа на Ванков. Освен това името му в техните показания се спряга косвено. Никой от тях не твърди да е давал или да е видял как получава пари. Единственото, което посочват, е, че Панков и Ванков са делили парите, получавани от наркоразпространители. Дори свидетелят Такев не твърди да е бил очевидец как Ванков получава пари”, пишат още в комисията, което после се възприема напълно и от съда. Освен това в заповедта за уволнението на висшия полицай нямало конкретика - кои са хората, от които е вземал пари, както и тези, срещу които е образувал дела. Това ограничавало правото му на защита. Освен това по дисциплинарното производство не бил разпитан и прекият му началник Цветан Панков, който също беше арестуван. Твърди се, че Ванков вземал пари чрез Панков, но това не било подкрепено с доказателства. 

Веселин Христов
Веселин Христов

На 26 юни м.г. комисар Цветан Панков беше арестуван от “Вътрешна сигурност” по време на среща с Росен Кръстев-Стъкларя. При обиска бяха

намерени белязани пари, за които се твърди, че Стъкларя е дал като подкуп на Панков

Иначе пращал приятеля си от Своге Десислав Такев на срещи с бандити, от които да получава пари и за да му ги предава. Самият Такев разказал, че е присъствал на среща между Ванков, Ланеца и Паяка, което последните двама отричат.

Кирил Ванков е искал да се подложи доброволно на детектор на лъжата по време на дисциплинарното производство, но това е отказано, защото полиграфът не е доказателство.

Освен подсъдимите наркобосове по дисциплинарното дело за уволнението на Ванков, а след това и по административното в съда са разпитвани и негови колеги. Нито един не е уличил Ванков в злоупотреба със служебното си положение, което е изтълкувано от комисията в МВР като проява на колегиална лоялност.

Като свидетели са били призовани Ивайло Спиридонов и Георги Арабаджиев, които подадоха оставки като шеф на ГДБОП и зам.-главен секретар на МВР в деня на ареста на Панков и Ванков. Двамата обаче не са разпитвани по делото заради оттеглянето им от постовете.

Един от полицаите, който се явява на делото, за да даде показания, е служител в дирекция “Международно оперативно сътрудничество”. От 2009 до април 2020 г. е работил в ГДБОП с Кирил Ванков. Разказва, че още през 2012 г. заедно са разследвали Ланеца и Паяка. През 2013 г. двамата са били арестувани, обвинени като шефове на наркобанда, а по-късно са сключили споразумения с прокуратурата. След години двамата отново организират престъпна група, този път много по-голяма, която е разбита през август 2019-а, година преди арестите на Панков и Ванков. Според колегите им от ГДБОП, разпитани в съдебно заседание,

Паяка и Ланеца

си отмъщавали

заради

разработката

срещу тях,

която днес вече е в съда. Един от двамата разпитани полицаи разказва и как е бил потърсен от “Вътрешна сигурност”.

“Обадиха ми се по телефона, докато съм на дежурство. Казаха, че трябва да бъда разпитан в прокуратурата. После директорът на “Вътрешна сигурност” Стефан Банков (уволнен от Бойко Рашков преди някколко месеца, бел. авт.) се обади на нашия директор в ДМОС, за да ме освободят от дежурство, защото по инструкция нямам право да напускам територията на дирекцията. Дойде кола от “Вътрешна сигурност” с двама човека, които ме взеха, за да ме закарат в прокуратурата. След това ме отведоха на кафе и накрая при Банков. Той ми каза, че от това какво ще говоря ми зависи процесуалното качество в дирекция “Вътрешна сигурност”. Накараха ме да си оставя телефона отвън”, разказва антимафиотът пред съда. Другият свидетел също споделя впечатленията си от работата на Ванков, както и изненадата на всички в отдела, когато е бил арестуван. Той също си спомня в детайли за ареста на Паяка и Ланеца през 2013 г., както и за разработката срещу втората им банда от общо 42-ма човека.

В изводите си съдът посочва, че показанията на подсъдимите наркобандити, разработвани от Ванков, не са били проверени от дисциплинарната комисия, както и много други нарушения в заповедта за уволнение като например, че Ванков е уронил престижа на службата, защото случаят с ареста му станал публично достояние.

Решението на Административния съд да отмени заповедта за уволнение на Кирил Ванков е обжалвана от МВР пред Върховния административен съд. Касационната жалба е върната заради пропуск - МВР не е представило бележка за платена държавна такса от 70 лв.