Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Скоро и София ще е в червената зона, предупреждава бившият здравен министър

В заповедта си Стойчо Кацаров е направил опит за силово налагане на ваксинацията. Груба грешка! Обществото усети натиска и реагира на мига. Това написа във фейсбук профила си бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов по повод последната  заповед на здравния министър Стойчо Кацаров по отношение на мерките срещу COVID-19. 

"И преди съм казвал, че започнеш ли да си играеш с хората на принципа “моркова и тоягата”, те ще избягат и от моркова, и от тоягата. Ваксинационната кампания не бива да е силова принуда и държавен натиск!", призова още Ангелов

Той обърна внимание, че Бургас и Велико Търново вече са в червената COVID-19 зона по заболяемост.

И двете области с по 271 на 100 000 души. Съвсем скоро София, Пловдив, Пазарджик и Търговище ще са също червени. Четох внимателно заповедта на здравния министър и се чудя колко обекта са дали заявка, че ще работят със 100% капацитет при изпълнение на условията - ваксинирани посетители и персонал, преболедували или PCR тест?", пише още Ангелов

Според него е изключено РЗИ да ги контролира адекватно, "след като в инспекциите работят по 20-25 човека (в София са двойно), а те карантинират, ваксинират, вкарват в системата положителни и т.н."

"Мерките в заповедта бяха обяснени като стимулиращи, но са реално симулиращи. Представеният с фанфари план за действие, с уж ясни хоризонти и граници вече официално е хвърлен в кошчето за боклук, защото “ще се прилагат мерките по плана избирателно, следейки ситуацията, така както преценим”. Последното е цитат на здравния министър", пише още проф. Ангелов.

По-рано днес председателят на Асоциацията на заведенията Павлин Петров заяви по Нова тв, че заради ниския процент на ваксинирани – както сред служителите, така и сред клиентите, заведенията не могат да се възползват от най-новите мерки.

„Целият сектор е в стачна готовност. В момента, в който бъдат въведени нови ограничения, а няма съответните икономически и социални мерки, нямаме друг избор освен да си решим проблема през натиск от улицата”