Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев дойде в парламента от уважение към депутатите. Снимки: Йордан Симеонов
Иван Гешев дойде в парламента от уважение към депутатите. Снимки: Йордан Симеонов

Може би ще съм първият главен прокурор, който ще си наеме частна фирма да го охранява. Това коментира обвинител номер 1 Иван Гешев пред депутатите от правната комисията в парламента, цитиран от "Дарик"

По-рано председателят на Народното събрание Ива Митева съобщи, че от "Има такъв народ" предлагат промяна в Закона за НСО, която предвижда намаляване на кръга лица, които ще бъдат охранявани и транспортирани от службата.

Според нея под пълна охрана трябва да бъдат само първите трима в държавата - президент, премиер, председател на парламента като допълни, че така е в цял свят. "Главният прокурор трябва да бъде изваден от тази охрана, която е в момента", посочи Ива Митева.

Иван Гешев каза, че ако се стигне до такива законови промени е възможно да стане първият главен прокурор в ЕС, който няма да бъде охраняван. Той добави, че знае защо с него има служители на НСО, като това се прави по препоръка на няколко служби. В отговор на въпрос от Николай Хаджигенов защо е охраняван, главният прокурор го призова да зададе въпроса на вътрешния министър Бойко Рашков, защото тази информация се намира в МВР и ДАНС.

"Ако искате свалете охраната ми. Мен не ме е страх",  каза Гешев. И добави, че взима достатъчно висока заплата, с която да си позволи сам да си наеме частна охрана.