Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Емил Тонев преди началото на заседанието
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Ген. Емил Тонев преди началото на заседанието СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Охрана от НСО да ползват само президент, премиер и председател на парламента, а други държавници и магистрати - само с решение на комисия, която да прецени дали са застрашени и опасността е реална, както и да отпадне специализираният транспорт за много други, които сега го ползват.

За това се обяви Ива Митева на заседанието на комисията за контрол на службите в четвъртък, когато беше изслушан началникът на НСО ген. Емил Тонев.

“Главният прокурор също трябва да бъде изваден от списъка с охраняваните лица. Той се ползва от възможност за охрана по три закона - за МВР, за НСО и за защита на застрашени лица. Ще предложим тази възможност да отпадне, като остане само ползване на специализиран транспорт от НСО”, каза Ива Митева. Проектозаконът ще бъде внесен от “Има такъв народ”. Коли на НСО, но не и бодигардове ще могат да ползват и другите двама големи в съдебната власт - председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, както и членовете на Конституционния съд. В случай на заплахи срещу някои от тях обаче комисия от НСО, ДАНС и МВР ще преценява дали ще имат и лична охрана.

“Говорили сме много пъти, че зам.-председателите на Народното събрание и членовете на Министерския съвет също не трябва да ползват транспорт от НСО, както и кметът на София. Тези институции имат собствен автопарк, както и в парламента има такъв. Ако има застрашеност, отново с решение на комисията ще може да се постави охрана. Но не и безразборно и по всяко време да я ползват”, заяви Митева преди изслушването на Емил Тонев.

Предложенията обаче не спират дотук. В законопроекта на “Има такъв народ” ще бъде предложено администрацията на президентството също да не може да ползва транспорт от НСО, както е от много години насам. “Струва ми се, че НСО не е транспортна фирма и возенето на администрацията трябва да е по друг ред, с други транспортни средства, с които се возят всички български граждани”, заяви Митева. Тя се обяви за една от жертвите на този закон, защото не може да ходи пеша или да идва на работа с колело, а е длъжна да бъде охранявана от НСО. Проучила е практиката по цял свят, където премиер, президент и шеф на парламента неизменно са пазени от държавни гардове, и затова тази разпоредба остава, но само за тях.

“Нямаме възможност и да се откажем от тази охрана. Можем да го направим след края на мандата си по желание, което аз направих веднага след разпускане на 45-ото НС. За съжаление, само аз съм се отказала от охраната на НСО”, каза още тя. След заседанието Николай Хаджигенов, който също има внесен законопроект за НСО, заяви, че от изслушването на Емил Тонев станали ясни много неща - как патриархът например ползвал кола на НСО от 1964 г., а бившият председател на парламента Цвета Караянчева е имала държавна охрана до 16 юли т.г. Разбрало се също от думите на Тонев, че сега 43-ма ползват охрана от НСО. Сред тях няма депутати.

Началникът на НСО каза след заседанието, че е запознал депутатите с всичко, което ги е интересувало от работата на службата. Той посочи, че в Закона за НСО наистина има нужда от промени, но не каза какви, с мотив, че решението е политическо.

Ива Митева се обяви за “жертва” за закона за НСО.
Ива Митева се обяви за “жертва” за закона за НСО.