Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спането без дрехи повишава самочувствието, устойчивостта на стрес и творческото мислене

Докато някои хора избират пижами, нощници и дори чорапи за нощния сън, други предпочитат да спят голи. Установено е, че дрехите за сън влияят на качеството му. Според учените е по-здравословно човек да спи без дрехи, като ползите от голотата под завивките са многобройни.

Некачественият сън е свързан с различни медицински проблеми като диабет, инсулт и депресия. Той влошава и отношенията между хората. Изследователите са единодушни, че за възстановяващ сън е важно тялото да не се прегрява и да не се преохлажда, а да е в т. нар. състояние на термонеутралност. Когато температурата на околната среда е оптимална, тялото се нуждае от минимум разходи, за да регулира собствената си температура.

Преди лягане то се охлажда леко

- това е нормален процес, който не бива да се нарушава, защото помага човек да заспи по-бързо и по-дълбоко. Ако преди лягане си облечем топла пижама, която не е подходяща за сезона, и се мушнем под завивка, естествената терморегулация може да бъде нарушена. При това заспиването е по-дълго, а при прегряване събуждането е по-рано от планираното. Тялото достига най-ниската си температура по време на REM фазата на съня (бърз сън) около 2 часа преди събуждане – това се случва около 5 сутринта.

За намиране на баланс температурата в спалнята е от първостепенно значение. Ако тя е 30 - 32 градуса С, тогава сънят без дрехи определено ще е най-доброто решение. Ако стаята е затоплена до 16 - 19 градуса, по-разумно е да се спи с пижама и под тънко одеяло. Като цяло учените смятат, че е по-полезно човек да се отпусне гол в обятията на Морфей, което ще му осигури здрав сън.

Според проучване още от 2013 г. на Националната фондация за сън в САЩ, Англия, Канада, Япония, Мексико и Германия, 56% до 91% от 1500 участници предпочитат да спят с пижами и нощници.

Друга анкета сред 900 души в Русия сочи, че 67% от тях са потвърдили също, че предпочитат да спят с дрехи. В същото време, според компанията Ergoflex, хората рядко перат пижамата си - веднъж на две седмици.

Голотата в леглото намалява риска

от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. В Нюйоркския университет са проучили данни от 1455 души за шест години и са открили модел, при който недостатъчният и непълноценен сън сън

увеличава риска от диабет,

а той пък от своя страна повишава шансовете за сърдечни заболявания. Това означава, че бързото заспиване и здравият сън, за което допринася спането без пижама, вече не изглеждат толкова незначителни.

Тригодишно проучване на японски учени с повече от 21 000 души показва възможна връзка между недоспиването и наддаването на тегло. Хората, които спят 5 часа или по-малко на нощ, са по-склонни да пълнеят. Поддържането на ниски температури помага за изгарянето на калории, установили са специалисти от Мериленд и Вирджиния.

Когато човек спи гол, това повишава самочувствието му и според статия на Forbes помага да се печелят повече пари, тъй като здравият сън нощем повишава устойчивостта на стрес и развива творческото мислене.

Инфекции и плодовитост

Някога бельото е използвано като пижама, но хората рядко са го прали. Между него и кожата са оставали телесни секрети, които служели като бариера между кожата и връхните дрехи. Като цяло смисълът на такова бельо не е да защитава тялото, а да предпазва горните дрехи от него. Сега, когато във всеки дом има течаща вода и пералня, човек може да мисли за собствения си комфорт и ползи за тялото. Учените твърдят, че сънят без гащи е полезен за жени с хроничен вулвит или вагинит, склонност към гъбични инфекции (млечница), сърбеж и дразнене. В този случай прилепналите бикини в топло легло може да провокират обостряне на тези инфекции.

Проучване в САЩ е установило, че избягването на тясно бельо през деня и на долни гащи през нощта при мъжете леко подобрява качеството на сперматозоидите, включително стабилността на ДНК в сперматозоидите, в сравнение с тези, които носят тясно бельо и денем, и нощем. Според друго проучване, публикувано в списание Urology, не се открива значителна разлика между типовете бельо и качеството на спермата. Заключението в него е, че е малко вероятно бельото да влияе значително на фертилитета при мъжете.

И все пак много специалисти са категорични, че прекалено стегнатото и запарващо бельо увеличава риска от инфекции при жените и намалява броя на сперматозоидите при мъжете. Така че през деня е за предпочитане да се избират естествени материи и по-широки дрехи, а през нощта е по-добре да даде почивка на гениталиите, за да „дишат“.

Ако на някого е некомфортно да спи напълно гол, да се опита поне да намали броя на слоевете дрехи: например да спи по пижама, но без бельо.

Разбира се, само да се отървем от дрехите си, докато спим, няма да реши всичките ни проблеми наведнъж. Струва си да се помисли и за условията, при които човек почива нощем. Достатъчно ли е тъмно в спалнята? Каква е температурата, влажността и нивата на шум. Удобни ли са матракът и възглавниците, често ли се проветрява стаята - това значително подобрява качеството на съня. Когато тези изисквания са изпълнени, ще може да се експериментира със степента на голотата.

Памук, коприна или бамбук

Ако на човек е по-удобно да си ляга с дрехи, да избере по-свободни и широки, от естествени материи, които не запаряват. Струва си да се прочете на етикета какъв е съставът на тъканта на пижамата или нощницата.

Най-популярният плат за нощни дрехи е памукът. Той е мек и дишащ, не дразни кожата. Не абсорбира добре влагата и не е най-добрият вариант за хора, които се потят нощем. При по-хладно време памучната пижама не може без топло одеяло. Коприната обаче е отличен термостат, който може да се затопли, когато е студено, и да се охлади, когато е горещо. За съжаление копринените дрехи са скъпи и трудни за поддръжка - в идеалния случай изискват химическо чистене. Пижамата от коприна със сигурност е най-добрият ни приятел в леглото.

Експертите не са единодушни по отношение на вълната. Тя може да причини прегряване и дразнене на кожата. С вълнени дрехи е по-лесно да се заспи, ако спалнята е студена.

Резултатите от изследвания

сочат, че при температура на въздуха около 17 градуса вълната е по-добра за заспиване и здрав сън от памука. Той е по-подходящ за тези, които спят при 22 градуса в спалнята. Ако у дома нямаме централно отопление, добре е да изберем вълнени тъкани. Те няма да дразнят кожата, ако са от висококачествена и мека мериносова вълна.

Сега производството на дрехи от бамбукова тъкан набира скорост - те са меки, дишащи, абсорбират влагата, може да имат антибактериални свойства и са 100% биоразградими. Важно е да са наистина от бамбук, а не от вискоза например, която понякога се предлага като бамбукова тъкан.

Колкото до това дали да обуем чорапи в леглото или не: ако краката ни мръзнат и трудно заспиваме, добре е да се обуем, това помага да заспим по-бързо.

Препоръчително е дрехите за сън да се перат веднъж седмично, а ако спим голи, тогава е по-добре да сменяме спалното бельо по-често, веднъж или дори два пъти седмично.