Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата и старото ръководство на МВР са знаели и са крили полицейското насилие СНИМКИ: Йордан Симеонов

Записът с издевателствата на полицаи над протестиращи от 10 юли е предаден от НСО в СДВР още на 17 юли. Всичко е било известно на тогавашното ръководство на МВР. Това обяви от трубината на парламента Бойко Рашков, когото депутатите изслушват във връзка с кървавите събития от протестите през миналото лято.

"СДВР се е самопроверила и е наказала 4-ма полицаи със забрана за издигане за 2 г. и порицание. Проверските са били повърхностни. Няма информация в МВР те да са обвиняеми. В такъв случай министърът се уведомява", каза Рашков. Според него един от полицаите е заслужил доверието на главния прокурор, защото сега работил при него в Бюрото по защита. Случаят с насилитето тогава е изпратен във Вътрешна сигурност към МВР, след което е предаден на районната прокуратура заедно със записа от камерата зад колоните на Министерския съвет. Прокуратурата която е прекратила преписката, каза Рашков. Прокурорката, която го е направила сега е избрана за делегиран прокурор на Европейската прокуратура.

Бойко Рашков вече е създал работна група в МВР, която да проверява полицейското насилие по преме на протестите, за да се установят всички участници с униформи, които са превишили правата си. 

"Докарали са тези млади хора до състояние, което граничи с опастност за живота им. Това е престъпление и прокуратурата го е крила", категоричен е Рашков и цитира думи на главния прокурор оттогава, с което се подкрепят действията на полицията по време на протестите.