Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лъчезар Иванов
Лъчезар Иванов

Специализираната прокуратура започва разследване срещу депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране на пари, след като преди близо месец стана ясно, че той е спечелил внушителна сума от продажбата на акции на голяма фармацевтична компания.

Още преди седмици се разбра,че печалбата на народния представител, който е лекар по професия, е предизвикала интереса на ДАНС и антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. “Свободна Европа” твърди, че печалбата е в размер на 1,6 млн. долара. “Наблюдаващият прокурор е преценил, че има данни за евентуално извършено престъпление”, обясни говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев вчера. В средата на юли при тях пристигнали резултатите от проверката на антикорупционната комисия.

Иванов не е привлечен като обвиняем. Това на този етап не може и да стане, защото той има имунитет, от който обаче нямало да се откаже сам, стана ясно от негови думи пред БТА.

“За да има пране на пари, трябва да има престъпна дейност, а аз няма от какво да се притеснявам. Това е един проект за имуномодулатор. Доста други хора трябва да бъдат разследвани за финансови злоупотреби”, каза пред “24 часа” депутатът. Той не бил викан на разпит, но ходил до антикорупционната комисия, за да предаде сам всички нужни документи.

“Не съм предоставил само договора за конфиденциалност, но това няма значение. Всичко е прозрачно и всяка стъпка, която съм направил, е видима и съм я обявил в публичните регистри”, обясни още той.

Преди около месец стана ясно, че от ДАНС проверяват Иванов за получена внушителна печалба от консултантската му дейност за американската компания Enzolytics, разработваща лекарства. Те правили проверката по Закона за мерките срещу изпирането на пари. Интересът им бил предизвикан от преводите на сумите от сделките с акциите, които постъпили в банковата сметка на народния представител.

Според договора, сключен през 2018 г. между него и компанията, вместо с пари от дружеството му плащали с акции. Преди 3 г. те били много под 1 цент, но цената им рязко се повишила в началото на 2021 г. Част от акциите депутатът продал на фондовата борса в Ню Йорк.

Тогава пред “24 часа” той обясни, че работата му като консултант е довела до това за първи път България да започне производство на биологичен препарат оригинал, който да се прави в Радомир.

“От мига, в който съм придобил акциите, съм ги вписал надлежно в декларациите, които попълвам към КПКОНПИ”, подчерта Иванов.

“Нека кажат къде в моя случай е престъплението и аз после ще си търся правата. Тук няма престъпление. Сам съм уведомил и сам съм попълнил декларациите си. Така че няма от какво да се притеснявам”, добави той и разясни, че фирмата Enzolytics има повече от 3 млрд. акции, а пазарната им капитализация се отчита на 565 млн. долара. (24часа)

Депутатът Лъчезар Иванов