Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Олиото е поскъпнало с над 23% за последните 12 месеца.
Олиото е поскъпнало с над 23% за последните 12 месеца.

Поскъпването на ток и парно надува редица други разходи, горивата с 25,3% нагоре за година, олиото - с 24,6%

Макар и все още много далеч от галопираща, инфлацията у нас напоследък се ускорява и вече пети месец годишната се увеличава, достигайки през юли 3%. Тя не е било толкова висока от около 3 години насам. През лятото на 2018 г. годишната инфлация прескочи за кратко 3, достигайки за някои месеци 3,5%. След това обаче се успокои и през 2020 г. беше дори отрицателна. За галопираща инфлация обикновено се говори, когато ръстът на цените достигне 5-6 и повече процента, и то на месечна база.

Основната причина за ускоряване на ръста на цените освен по-високото потребление напоследък е и енергетиката. Повишението на цените на ток и топлоенергия през юли

веднага е

вдигнало

разходите

на

българина

за

жилището

с 2,7% в сравнение с юни.

Още по-голямо - 2,8%, е повишението на транспортните разходи през юли, което се дължи на поскъпването на горивата. През юли масовият бензин А95 е вече с нови 3,9% по-скъп, а дизелът - с нови 3,8%.

Горивата за превозни средства

са вече с 25,3%

по-скъпи,

отколкото бяха

през миналия

юли,

а транспортът като цяло е вдигнал цените за последните 12 месеца с около 17%. Любопитното е, че и застраховките, свързани с превозни средства, също поскъпват забележимо - с над 16% за последната година, което е свързано най-вече със задължителната “Гражданска отговорност”.

Транспортните разходи влияят и на редица други цени, които през последните месеци плавно се увеличават. Изключение през юли има при храните, които поевтиняват на месечна база с 0,3%, но това се дължи изключително само на сезонни причини, защото през този месец на пазара излизат много пресни плодове и зеленчуци.

Алкохол и цигари, жилищно обзавеждане, здравеопазване, хотелско настаняване, хранене в ресторант -

всичко това

поскъпва през

юли с между

0,3 и 1%

Хотелското настаняване например през юли е с 1,1% по-скъпо, но всъщност цените му все още не могат да достигнат миналогодишните: на годишна база през юли 2021 г. те са с 12,2% по-ниски, отколкото са били през юли 2020 г.

Кафето през юли е поскъпнало с 0,8%, което е необичайно за този сезон от годината и най-вероятно се дължи на повишението на котировките на суровото кафе на международните пазари. Цените там се вдигнаха с близо 80% за последната година заради лоша реколта в Бразилия и се очаква това да се пренесе и върху цените на дребно най-късно тази есен. Според вносители на кафе в България

напитката ще

поскъпне поне

с 30% наесен

Според НСИ хранителните стоки са поскъпнали за последните 12 месеца с незначителните 1,8%. Най-много за този период са вдигнали цените си основни стоки като олиото, маслото, зехтинът и други растителни и животински мазнини - средно с 24,6% за една година. Цените на хляба и зърнените храни

са се увеличили

за една година

с 5,3%

В същото време месото и месните продукти са поевтинели за една година с 1,5%, а плодовете - със 7,4%.