Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама сирийци в ареста, опитали да излязат от България, скрити в камион

Районен съд - Кюстендил, под председателството на съдия Андрей Радев взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на двама граждани на Р. Сирия, направили опит да излязат през границата на страната за Р. С. Македония без разрешение на надлежните органи на властта, укрити в товарен автомобил, с турска регистрация. Районна прокуратура Кюстендил е привлякла двамата сирийски граждани като обвиняеми за престъпление, извършено на 10.08.2021 г., на ГКПП – Гюешево.

От събраните доказателства по досъдебното производство може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са съпричастни към престъплението, за което РП – Кюстендил им е повдигнала обвинение. Доказателствата сочат на извода, че има реална опасност обвиняемите да се укрият, доколкото не са български граждани и нямат постоянен адрес на територията на страната. Не без значение е и обстоятелството, че не може да бъде установена с абсолютна категоричност самоличността им, предвид факта, че към момента на задържането им, те на са носили в себе си оригинал на документ за самоличност, а копие на такъв. Пред съда те заявяват, че паспортите им се намират в техен родственик в Турция. Има данни и е възможно обвиняемите да са извършили и друго престъпление, а именно – довършено такова по чл. 279, ал.1 от НК, с преминаването им през границата на Република България на влизане в държавата.

Определенията, с които по отношение на двамата сирийски граждани, на 47 и 43 години, са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“, подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест пред Окръжен съд - Кюстендил.